Poslednjeg dana maja na daskama koje život znače staće glumci Ludum Ludum trupe kako bi publici prikazali predstavu “Saligia” na kojoj vredno rade mesecima. Tako će u petak 31. maja od 20 časova “Saligia” u režiji Petra Ristovskog biti izvedena u prostoru Dečjeg kulturnog centra Beograd. Radnja predstave govori o sedam smrtnih grehova, a sjajna ekipa mladih glumaca pokušaće da publici dočara svaki pojedinačno.

Ova mistična predstava koja govori o temi staroj decenijama autorski je tekst Teodore Ristovski. Publika će imati prilike da u glavnim ulogama vidi Danila Lončarevića, Bojanu Grabovac, Teodoru Ristovski, Pavla Jerinića, Stefana Radonjića, Miloša Lalovića i Slobodana Aleksića. Koreografiju za predstavu radio je Mirko Knežević, scenski pokret Tamara Pjević, kostim Sonja Mrkobrada, scenografiju Miloš Todorović, a kompozitor muzike je Teodora Ristovski.

“Kada sam pročitao Saligiju shvatio sam da je to tekst koji je izuzetno moderan, možda čak ide i ispred ovog vremena, po formi vrlo specifičan. Priča o 7 smrtnih grehova koje je Bog deportovao po kazni u međuprostor, hotel „Saligiju“, okrivljujući ih za nedavni smak sveta i, kao na grupnoj terapiji, dodelio im uloge svetskih zvaničnika sa zadatkom da naprave novu Zemlju, bolju od stare, odmah me je inspirisala da tragam za nadrealnim pozorišnim rešenjima”, objašnjava reditelj Petar Ristovski.

Foto: Ludum Ludum

Likovi su zapravo 7 smrtnih grehova, odnosno pokvareni delovi ljudske duše koji se trude da postanu bolji, da postanu što čistiji, kaže Ristovski i dodaje:

“Ova predstava pokušava da dâ odgovor na pitanje kako smo došli do današnjeg čovečanstva u kome smo prečesto jedni drugima neprijatelji i služimo se najperfidnijim oblicima lukavstva da bismo nahranili svoje grehove. Mi sugerišemo da se odgovor nalazi u nama, u snazi naše volje koja bi trebalo da nam pomogne da istrajemo u moralnim principima i da pobegnemo što dalje od materijalnog“, izjavio je reditelj predstave Petar Ristovski.

TEODORA RISTOVSKI: „NAJVIŠE BIH VOLELA DA ME IMA VIŠE OD JEDNE”

Na konferenciji za novinare, glumica Bojana Grabovac naglasila je da je ovakav proces ne samo rad na predstavi, već i rad na samom sebi.

“Svaki od likova u ovom komadu bio je ponaosob inspirativan za rad. Ludum Ludum pozorište postoji već šest godina. Ja sam član od početka, igrala sam u sve tri autorske predstave. Ono što Ludum Ludum razlikuje od ostalih pozorišta jeste apsolutna sloboda u stvaranju i neustrašivost u igri. Naš timski duh traje od prve čitaće probe do samih igranja predstava. Na sceni, mi igramo iskrenu igru svi za jednog, jedan za sve. “Saligia” je naš treći autorski komad koji s ponosom predajemo beogradskom pozorišnom repertoaru”,istakla je Bojana.

Predstava se realizuje u produkciji Ludum Ludum teatra, Kinozoik agencije i Dečjeg kulturnog centra Beograda, uz podršku Sekretarijata za kulturu Grada Beograda. Ovo samostalno pozorište postoji od 2012. godine. Do sada ima dvanaest nagrada za svoje autorske predstave na međunarodnim i regionalnim pozorišnim festivalima. U svojoj produkciji, do sada ima predstave: “Kad se snovi ispune, ne može se više živeti u njima”, predstavu “Izuj se” i predstavu”Saligi” čija će se premijera odigrati 31. maja, dok su reprize zakazane za 7. i 10. jun od 20 časova na večernjoj sceni Dečjeg kulturnog centra Beograd.

Priredila: Ksenija Stojiljković

Foto: Ludum Ludum


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
1
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
8
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
7
Zanimljivo
korisno korisno
6
korisno
okej okej
5
okej
divno divno
4
divno
Predivno Predivno
3
Predivno
Super Super
9
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.