Festival Samit Nesvrstanih svoje treće izdanje u Beogradu imaće od 9. do 12. septembra 2021. U toku četiri dana produženog vikenda Beograd će biti centralno mesto okupljanja skejtbordera iz regiona i kao takav je jedinstveni događaj na ovim prostorima.

Samit Nesvrstanih je pre četiri godine nastao kao ulično skejt takmičenje, a pre dve godine je prerastao u festival. Ovogodišnji program će pored već poznatih vožnji, radionica, projekcija, izložbi, svirki i piknika uvrstiti i neke novine.

U toku ove godine je započet projekat diy skejt skulptura (eng. do it yourself) koje su postavljene na centralnim mestima u nekoliko gradova u Srbiji. Izradom sprava za vožnju skejta, koje su pravljene tako da budu deo urbanog mobilijera, i organizacijom događaja sa višednevnim aktivnostima promovisana je lokalna skejt scena i skejtbording u regionalnim okvirima. Prvi događaj održan je u Vršcu, zatim Subotici, Gornjem Milanovcu i Beogradu.  

Negovanjem koncepta diy skejt skulptura se aktivno rešavaju suštinske potrebe onih koji voze skejt, a podjednako važan cilj je i uključivanje volontera u realizaciju projekta koji će doprineti angažovanju mladih, kao i približavanje skejt kulture svima koji se do sada sa njom nisu susreli.

Foto: Zdravko Dulović

Program traje od podnevnih do večernjih časova. Ovogodišnju dvodnevnu radionicu će voditi kolektiv Samostalnog Kulturnog Centra Matrijaršija. Učesnici će imati priliku da se u njihovom prostoru upoznaju i praktično oprobaju u grafičkoj tehnici sito štampe.

Večernji program je multimedijalnog karaktera (izložbe, projekcije, muzički program) i dešava se na više gradskih lokacija (Kvaka 22, Bioskop Balkan, Ulična galerija, Drugstore, Savski kej). Centralni događaj festivala je skejt takmičenje koje se dešava 11. septembra, i koncipirano je kao ulična vožnja sa fokusom na par lokacija: Trg Republike, Savski kej (ispod Brankovog mosta sa novobeogradske strane).

Prvi dan – četvrtak – 9. septembar 2021.

12h – Samostalni Kulturni Centar Matrijaršija – otvaranje festivala i tribina

13h – Samostalni Kulturni Centar Matrijaršija – radionica sito štampe

20h – Kvaka 22 – Izložba i performans Sergeja Vutuca

21h – Kvaka 22 – Projekcija filmova: “Malmo” – Danijel Jugga Stanković 16’ (Švedska); “Pannonia” – Tomaž Santl 8’ (Slovenija); “Blяn Vitoša” – Veliko Balabanov 19’ (Bugarska); “Nevolja” – Zub 25’ (Hrvatska)

23h – Kvaka 22 – DJ Djole Žongli

Drugi dan – petak – 10. septembar 2021.

12h – Samostalni Kulturni Centar Matrijaršija – radionica sito štampe

20h – Ulična galerija – Izložba “Skate video manifesto” 

21:30 – Balkan bioskop – Projekcija filmova: Drazen Livazović 5’ (BIH); “APPARAT2” – Jonas Strecke (Nemačka); “Na zapadu ništa novo” 15’ – Veliko Balabanov (Bugarska); “I don’t get paid nothing I do it cause I like it” 7’ – Bungalow (Bugarska); “Cvat na poluostvru Histria” 11’ – PROVINS (Srbija)

Treći dan – subota – 11. septembar 2021.

12h – Trg Republike – Tradicionalno okupljanje, vožnja gradom i skejt takmičenje

15:30 – Savski kej (ispod Brankovog mosta sa novobeogradske strane) – Skate session i koncert bendova: Daze, Kurve, Apači, Dylence913, Viking Krew, Sv.Pseta

22h – Klub Drugstore – DJ set: Matej Rusmir (Srbija), Sebastian Schund (Srbija), Bat SImo (Bugarska)

Četvrti dan – nedelja – 12. septembar 2021.

14h – Piknik na Adi Ciganliji sa organizatorima i učesnicima festivala

Iako je inicijalna ideja samita vožnja skejta, festival je zapravo neraskidiva simbioza umetnosti i skejt kulture. Samit zajednica se neprestano širi tako što svojom mladom energijom i entuzijazmom privlači nove skejtere, umetnike, fotografe, dizajnere, muzičare, zidare, arhitekte i sve koji su željni promena i oživljavanja kulture.

Foto: Zdravko Dulović


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
9
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
6
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
5
Zanimljivo
korisno korisno
4
korisno
okej okej
3
okej
divno divno
2
divno
Predivno Predivno
1
Predivno
Super Super
6
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.