Najveći deo izložbe 58. Oktobarskog salona – Beogradskog bijenala – koja će uklјučiti preko 140 umetničkih radova, oko 40 novih produkcija i 20 umetničkih intervencija u javnom prostoru – biće predstavlјen u Muzeju grada Beograda u Resavskoj 40b, galerijama Kulturnog centra Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, parku Muzeja Jugoslavije i brojnim javnim lokacijama u gradu. U ovogodišnje izdanje planirano je da se kao izložbeni prostori uklјuče televizijske i radijske platforme.

Prvobitno osmišlјen za Muzej grada Beograda, krajem prošle godine prebačen je u Muzej Jugoslavije, da bi se opet vratio u prostor Resavske 40b. Planiran da bude otvoren 19. septembra prošle godine, potom 16. oktobra, pomeren je bio za 4. jun 2021. godine. Promena glavnog izložbenog prostora uticala je na još jedno pomeranje datuma otvaranja na 25. jun 2021. godine.

Pandemija je otežala proces planiranja, posebno kada su međunarodne manifestacije u pitanju, dok je pronalaženje adekvatnog izložbenog prostora postao ozbilјan izazov sa kojim se organizator sve teže bori.

Kroz rekonceptualizovani pogled Sanjara i uz učešće 63 umetnika/umetnica, umetničkih grupa, izložba i dalјe predstavlјa složenost našeg sveta i ukazuje na „mogućnost da se – sada više nego ikada ranije – stvaraju Svetovi, umesto da se samo nasleđuju ili da se u onim postojećim živi“. (Ijan Čeng).

Prateći fundamentalnu ulogu snova u definisanju najautentičnijeg duha lјudskog bića tokom svakog doba i u svakoj kulturi, izložba definiše svet snova kao bezvremen i univerzalni prostor, koji može da prevaziđe kulturne, rodne, religijske, ekspresivne i jezičke barijere.

Dvojezični katalog izložbe u izdanju Kulturnog centra Beograda i CURA BOOKS, uklјučuje tekstove čiji su autori pored kustosa, pisci, istraživači i filozofi: Fredi Fišli i Nils Olsen, Mahfuz Sultan, Melani Čan, Đulija Bini, Ben Vikers, Entoni Huberman, Tarek Elhaik, Metju Spelberg, Emanuel Koća, Hans Ulrih Obrist, Ijan Čeng, Sanja Bojanić, Saša Ilić i Vladimir Kulić.

Katalog prate i veliki ikonografski atlas radova kao i originalni odelјak posvećen snovima umetnika, inspirisan knjigom Sogni/Dreams/Snovi koju su Hans Ulrih Obrist i Frančesko Bonami objavili 1999. godine.

U nastavku je lista umetnika, umetnica i umetničkih grupa koji učestvuju na 58. Oktobarskom salonu – Beogradskom bijenalu:

Marija Avramović i Sem Tvajdejl, Žan-Mari Apriju, Triša Baga, Davide Balula, Sesilija

Bengolea, Vil Benedikt, Džejms Brajdl , Dora Budor, Niko Vašelari, Džordan Volfson,

Siprijen Gajar, Nenad Gajić, Aleks Da Korte, Nikola Dee, Džeremi Deler, Sajmon Deni, DIS

(Lorin Bojl, Solomon Čejs, Marko Roso, Dejvid Toro) Aleksandra Domanović, David Duar,

Sesil B. Evans, Kamij Enro, Margerit Imo, Invernomuto (Simon Bertuci , Simon Trabuki),

Aleks Izrael, Elejn Kameron-Vir, Melike Kara, Nadežda Kirćanski, Džoš Klajn, Klaudija

Kont, Mat Kopson, Oliver Larik Mark Leki, Hana Livi, Hana Miletić, Ebeko Muslimova,

Katja Novickova, Prešes Okojomon, Vong Ping, Sonja Radaković, Džon Rafman, Anri Sala,

Augustas Serapinas, Igor Simić, Marijana Simnet, Guan Sjao, Emili Mej Smit, Kolin

Snep, Danijel Stigman Manjrane, Dajmond Stingli, Jena Sutela, Nora Turato, Sanja Ćopić

Vuk Ćosić, Vuk Ćuk, Pjer Uig, Cao Fej, Mauro Hertig, Klara Hoznedlova, Dejvid Horvic

Maks Huper Šnajder, Tan Husein Klark, Ijan Čeng, Bojan Šarčević

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
1
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
8
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
7
Zanimljivo
korisno korisno
6
korisno
okej okej
5
okej
divno divno
4
divno
Predivno Predivno
3
Predivno
Super Super
8
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.