August 20, 2021

Sarajevski filmski festival: Srca Sarajeva za Milicu Tomović i Martu Popivodu

Sinoć je svečanom ceremonijom dodele nagrada završen 27. Sarajevski filmski festival. Među ovogodišnjim laureatima našle su se i srpske autorke Marta Popivoda i Milica Tomović.

Srce Sarajeva za najbolju režiju pripalo je mladoj srpskoj filmskoj autorki Milici Tomović za film „Kelti“.  Podećamo da je ovaj film premijerno prikazan u zvaničnom programu „Panorama“ ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala i da je nastao uz podršku i Filmskog centra Srbije. Kratak sinopsis, u samo jednoj rečenici, glasi: Usred raspada zemlje, tri generacije, svi podjednako urnebesni i sluđeni, prisustvuju dečijoj kostimiranoj rođendanskoj zabavi. Novčanu nagradu, u iznosu od 10.000 €, obezbeđuje Agnes B.

Milica Tomović

Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film dobilo je ostvarenje „Pejzaži otpora“ u režiji Marte Popivode. Svetska premijera ovog dugometražnog dokumentarnog filma bilo je glavnom takmičarskom programu jubilarnog, 50. Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu. Film je realizovan uz podršku Filmskog centra Srbije i beleži putovanje kroz sećanja antifašističke borkinje Sonje (97), jedne od prvih partizanki u Srbiji, koja je bila i među vođama pokreta otpora u Aušvicu. Novčanu nagradu, u iznosu od 3.000 €, obezbeđuje vlada Švajcarske.

To nije sve.

Eurimages Co-Production Development nagradu u iznosu od 20.000 € dobio je projekat igrano-dokumentarnog filma „Zaboravimo okean“ (engleski naziv: „Forget the Ocean, Why Not Try Surfing These Insane River Waves“) u režiji Marka Grbe Singa koji nastaje u okviru produkcijske kuće Non-Aligned Films (producentkinja Dragana Jovović).

Srpsko-slovenački projekat „Flašaroši“ u režiji Nemanje Vojinovića dobio je dve nagrade: Cat&Docs nagradu (novčani deo nagrade je 2.000 €)  i IDFA Project nagradu & Dok Preview nagradu (nagrada je učešće i prezentacija na IDFA 2021. i festivalu Dok Leipzig, u DOK Preview selekciji).

Nagradu Filmskog centra Srbije u iznosu od 10.000 € dobio je nemački projekat „Vanja“ u režiji Aleksandre Odić.

Srce Sarajeva za najbolji igrani film dobilo je nemačko-austrijsko ostvarenje „Konačna sloboda“ u režiji Sebastijana Majzea.

Foto: SFF promo