February 19, 2019

“Šavovi” nagrađeni na Berlinalu – kada pogledate ovaj film, on će dugo ostati u vama

Foto: MCF/Sebastian Gabsch

Srpski film “Šavovi” osvojio je petnaestu nagradu Europa Cinemas Label na Berlinskom filmskom festivalu kao najbolji evropski film u kategoriji Panorama. Film je snimila srpsko-slovenačko-hrvatsko-bosansko-hercegovačka koprodukcija .

Ova nagrada donosi i finansijski podsticaj, što znači bolju ulogu u bioskopskoj distribuciji širom Evrope.

Žiri je ovim povodom izdao sledeće saopštenje: “Ovaj film je dobar primer moći filma kao vida umetnosti. Sjajna režija, fotografija, montaža i vrhunske glumačke kreacije. Ovaj film je zasnovan na istinitim događajima i pokazuje da postoji mnogo nepravde u svetu, ali, ako verujete u sebe i svoje emocije, možete da sruši te zidove. Priča slama srca. Kada pogledate ovaj film, on će dugo ostati u vama. Šta biste vi uradili da se to dogodi vama? Hrabrost lika majke u ovom filmu je istinski vanserijska. Sve čestitke reditelju Miroslavu Terziću.”

Sastav žirija činili su: Juha Elomäki – Arthouse Cinema Niagara, Tampere,(Finska); Daniela Zuklic – Thalia Programm Kino, (Potsdam, Nemačka) i Marlena Gabryszewska – Kino Elektronik, (Varšava, Poljska).

Pored ove nagrade, film je na pomenutom festivalu u konkurenciji od 37 filmova iz celog sveta osvojio i drugu nagradu za najbolji igrani film u selekciji Panorama.

“Svi kritičari, i naši i strani, koji su pisali o “Šavovima” posle svetske premijere na Berlinalu su istakli da film pored jakog umetničkog izraza i izuzetne glumačke kreacije Snežane Bogdanović i cele glumačke ekipe ima i veliki bioskopski potencijal. Ponosni smo što smo uspeli da napravimo film koji je osvojio i kritiku i publiku ovog značajnog festival”, izjavila je Milena Trobozić Garfield koja je zajedno sa Uliksom Fehmiuom jedan od producenata filma Šavovi.

“Šavovi” će imati svoju nacionalnu premijeru 1. marta u okviru 47. FEST-a, a 14. marta će započeti njihovo emitovanje u bioskopima Srbije i Evrope.

 Film “Šavovi” inspirisan je isitinitom pričom jedne od majki nestalih beba.

“Nakon niza godina, moja želja da snimim ovaj film je krenula da se ostvaruje kad sam upoznao Drinku Radonjić čija me skromnost i hrabrost razoružava. Hvala Drinka. Takođe sam imao sreću da radim sa sjajnom glumačkom ekipom i saradnicima. Od samog početka, još tokom rada na scenariju sa Elmom Tataragić, želeo sam da ulogu Ane igra Snežana Bogdanović. Snežana je ispred kamere postala druga osoba, ne štedeći se i ne plašeći se da se potpuno poništi i prepusti Ani i da u tom procesu ponekad gotovo povredi sebe. Potpuno predavanje. Drug, borac i veliki glumac”, rekao je reditelj filma Terzić.

 

Priredila: Ksenija Stojiljković

Foto: MCF/Sebastian Gabsch