Izložba savremenih meksičkih umetnika  „Grafičke vizije 6“ biće otvorena od 10. novembra do 7. decembra u galeriji Instituta Servantes u Beogradu.

Pomenuta izložba predstavlja novi segment Projekta kontinuirane međunarodne saradnje mr Leposave Milošević Sibinović, koji je u prethodnim istoimenim izložbama 1, 2, 3, 4, i 5 imao znatnog odjeka u stručnoj i široj kulturnoj javnosti.

Radovi su nastali u Meksiku, zemlji bogate likovne tradicije i realizovani u različitim tehnikama u Ateljeu za istraživanja i produkciju grafike Karlos Olačea. Ovaj atelje, osnovan 1984. godine, danas radi u okviru Fakulteta za likovnu umetnost i dizajn Nacionalnog univerziteta  i dvovekovne Nacionalne akademije San Karlos.

Pet umetnika čiji su radovi obuhvaćeni izložbom imaju solidno umetničko obrazovanje, uspešnu karijeru, žive u Meksiku i učesnici su brojnih umetničkih događanja. Hose Adair Garsija Sančes, Adrijan Aha Mendes, Dorota Ziolkovska, Enrike Gvadarama Solis i Manuel Alberto Solis Mendosa imaju prepoznatljiv umetnički rukopis i izuzetno vladaju raznim grafičkim tehnikama.

Hose Adair Garsija Sančes koristi „osvežavanje“, fragmentaciju, deformaciju, nanošenje novih predstava preko postojećih, reprodukciju dokumenata, geometriju suprotstavlja figuraciji, koristi različiti pritisak ploča za postizanje tonova akvatinte.

Socijalne i političke teme Adrijana Ahe Mendesa odražavaju  ljudsku prirodu da se moć nametne drugima, a kao stilsku referencu koristi formu predstavljanja pakla u srednjevekovnoj umetnosti.

Privrženost grafičkom mediju Dorote Ziolkovske vezana je za mogućnost reprodukcije  i to ne u smislu tiraža nego fenomena grafičke ploče – matrice koja tokom rada omogućava predstavljanje istog motiva u različitim konfiguracijama.

Enrike Gvadarama Solis preuzima tehničke procese grafike u metalu da bi iskoristio i mogućnosti savremenog predstavljanja kroz digitalni postupak.

Manuel Alfredo Solis Mendosa pokušava da kroz medije slikarstva i grafike, prikazujući realnost, kritikuje korišćenje agresivnih predstava, pokaže krhku empatiju čoveka u odnosu na život i visok stepen dehumanizacije.

U skladu sa trenutnim stanjem, zvaničnog otvaranja izložbe neće biti. Postavku, koja obuhvata ukupno dvadeset pet radova pomenutih meksičkih umetnika, moguće je pogledati do 7. decembra. Posetioci galerije mole se za poštovanje aktuelnih mera koje su na snazi, kako bi uživanje u izložbi bilo bezbedno za sve ljubitelje umetnosti.

Foto: Institut Servantes


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
4
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
1
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
10
Zanimljivo
korisno korisno
9
korisno
okej okej
8
okej
divno divno
7
divno
Predivno Predivno
6
Predivno
Super Super
2
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.