Kakve se promene dešavaju u pozorišnim, vanpozorišnim i izlagačkim praksama scenskog dizajna u Srbiji i regionu? Da li promene prati i podizanje kapaciteta pozorišne produkcije i koliko kroz obrazovanje može da se menja profesionalna praksa?

To su samo neka od pitanja koja će pokrenuti regionalni onlajn simpozijum „Prakse scenskog dizajna – ka novom bijenalu“ koji zajedno pokreću Odsek za umetnost i dizajn Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i Muzej primenjene umetnosti u Beogradu.

Simpozijum će biti organizovan od 17. do 19. decembra i okupiće profesionalce, teoretičare i studente iz domena scenskih i vizuelnih umetnosti, sa ciljem promatranja stanja na sceni i uspostavljanja nove, regionalne platforme u oblasti scenskog dizajna.

Upravo je najznačajnija svetska manifestacija posvećena scenskom dizajnu i prostoru, Praško kvadrijenale, odredila teme regionalnog simpozijuma, zahvaljujući razvoju kustoskih i umetničkih praksi u okviru tog kvadrijenala, koje će ovog puta biti sagledane iz ugla vrednovanja i kritičkog promišljanja svih segmenata profesionalne pozorišne produkcije u Srbiji i regionu.

Simpozijum čini četiri programske celine: Pouke Bijenala, Kako izložiti događaj?, Šta smo naučili u školi? i Budućnost scenskog dizajna:kontekst kao povod ili kao prepreka za stvaranje, a deo će biti posvećen i najmlađima, koji će imati priliku da učestvuju na kreativnoj radionici „Ko hoće da se igra sa nama: scenski dizajn iz ugla najmlađih“. 

Neposredan povod za organizaciju simpozijuma je želja da se preispita potreba za ponovnim uspostavljanjem Bijenala scenskog dizajna, manifestacije čiji su osnivači bili YUSTAT i Muzej primenjene umetnosti u Beogradu.

Bijenale scenskog dizajna nastalo je 1997. godine i trajalo do 2007. godine. Prepoznajući potrebu za vrednovanjem realne pozorišne produkcije, pokrenuta je inicijativa za razgovor o novom, redefinisanom Bijenalu scenskog dizajna koje će, osim pozorišta, moći da obuhvati i različite formate vanpozorišnih i izlagačkih praksi scenskog dizajna. Simpozijum je posvećen individualnim promatranjima, ali i pokušaju zajedničkog mapiranja pojava u domenu profesionalnog rada u pozorišnim, vanpozorišnim i izlagačkim praksama scenskog dizajna u Srbiji i regionu.

Simpozijum će biti realizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“. Više informacija o detaljnom programu simpozijuma, kao i o mehanizmima prijave na sajtu Odseka za umetnost i dizajn Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
10
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
33
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
30
Zanimljivo
korisno korisno
26
korisno
okej okej
23
okej
divno divno
20
divno
Predivno Predivno
16
Predivno
Super Super
33
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.