Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma “7 veličanstvenih” održaće se od 21. do 24. decembra u Kombank Dvorani u Beogradu, saopštili su organizatori.

“Uprkos svemu, uprkos najtežim preprekama koje su tokom godine otežavale sve svima svuda na svetu, uprkos odlaganjima koja su tri puta neminovno sledila jedna drugo, uprkos svemu što je teško, sumorno i mračno ili možda baš zato što je mračno, sumorno i teško festival Sedam veličanstvenih stiže do svoje željne publike. Od proleća do jeseni stalno su se javljali posvećenici dokumentarnog filma sa istim zabrinutim pitanjem. Evo, odgovor stiže tek sada, u trenutku kada festival izgleda kao nemoguća misija, verovatno da nas podseti, kao što to rade i veličanstveni dokumentarci, da je život nesagledivi niz neočekivanih i, često, nemogućih spojeva”, navode organizatori.

Uprkos svemu, dodaju, a najviše geslu bez odstupnice da je festival „Sedam veličanstvenih“ festival bioskopa, praznik modernog filma koji svojom magijom deluje sa velikog bioskopskog platna.

Slogan festivala „Novi evropski bioskop“ ovoga puta je, zbog velikih promena koje menjaju životne okolnosti u čitavom svetu, preimenovan u „Bioskop nove realnosti – samo za posebno obazrive“.

Sedam veličanstvenih modernih dokumentaraca spremno je da posebno posvećenu i obazrivu publiku povede na zadivljujuća putovanja od široke Volge do sala za milongu Buenos Ajresa. “Filmovi sedam vrhunskih majstora dokumentarizma, sedam ekskluzivnih uvida u udaljene prostore često nedostupne većini ljudi”, poručuju organizatori.

Festival otvara najnoviji film jednog od najznačajnih svetskih majstora dokumentarizma, Viktora Kozakovskog. Posle premijera ne festivalima u Berlinu i Njujorku, ovaj film se prikazivao retko, pre svega zbog eksluzivnog zahteva autora da se prikazuje isključivo u bioskopima. „Gunda“ je zadivljujuće ostvarenje koje u pravom trenutku usmerava naše poglede ka bićima koja su zanemarena i koja stradaju, prema bićima za koja nas autor opominje da su divna stvorenja naše zajedničke planete.

Dansko ostvarenje „Patrimonijum“ je dosad neviđeni prikaz danske aristokratije kroz priču o teretu i obavezama koje nosi pripadanje tom, za mnoge, apsolutno povlašćenom društvenom sloju. To je nimalo bajkovita priča o baštini i tradiciji, što je i značenje reči u naslovu, kreirana izuzetnim vizuelnim stilom koji pejzaže i enterijere pretvara u prizore kao sa slika izuzetnih slikara.

Na delikatno putovanje osetljivih duša u potrazi za ljubavlju na brodu koji krstari Volgom vodi nas „Gorka ljubav”, film dvojice vrhunskih majstora – reditelja Ježija Šlatkovskog, koji je sve u Evropi zadivio ostvarenjem „Don Žuan” o rastrzanoj psihi i mladalačkim snovima o ljubavi, i podjednako virtuoznog i prefinjenog direktora fotografije Vojćeha Starona.

Holandsku autorku Uke Hogendejk beogradska publika je upoznala kroz njenu veliku, nezaboravnu sagu „Novi Rejksmuzej”, o obnovi jednog od najvećih evropskih muzeja, kojom nas je uvela u prostore u kojima žive dela najvećih majstora umetnosti. Njen najnoviji film „Moj Rembrant” je još jedan ekskluzivni uvid u puteve i život umetničkih dela i u nadmetanja od koji vam se zavrti u glavi.

Jedan festivalski dan posvećen je muzici i Argentini. Specijalna projekcija namenjena je jednom od najvećih dokumentarističkih bioskopskih hitova u poslednjih deset godina – filmu koji vas zadivljuje i očarava. Magija filma, magija tanga i magija noći Buenos Ajresa u neprevaziđenoj apologiji ljubavi i plesu –„Još jedan tango” kao dokument o bliskosti o kojoj sada, možda više nego ikad, ne prestajemo da sanjamo.

Francusko-češko-argentinsko-austrijska koprodukcija „Solo” je potresna priča o vrhunskom pijanisti koji se bori na ivici mračnog, duševnog ambisa protiv demona sopstvene genijalnosti, sa nadom da muzika kojoj žrtvuje sebe postane prostor u kome može da postoji.

Zatvaranje festivala nudi posebno zadovoljstvo za sve koji već godinama uživaju u neobičnim, sjajnim finskim dokumentarcima, kao i svima koji su spremni da uživaju u maestralnim filmskim postupcima u spoju sa emocijama i humorom mračnih tonova. Proslavljeni autor filma o saunama, jednog od najvećih dokumentarističkih hitova Finske i u „Najsrećnijem čoveku na Zemlji” otkriva svet nepriznatih emocija finskih muškaraca. Pričajući pre svega o dubokoj žudnji za bliskošću, napravljen virtuoznim autorskim postupkom, ovo je film izuzetne snage i lepote.

Foto: Canva


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
3
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
10
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
9
Zanimljivo
korisno korisno
8
korisno
okej okej
7
okej
divno divno
6
divno
Predivno Predivno
5
Predivno
Super Super
10
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.