Virtuelno druženje sa profesorima španskog jezika i velika nova izložba čuvenog fotografa Antonija Galvesa obeležiće ovaj mesec u Institutu Servantes u Beogradu.

U sredu, 16. septembra sa početkom u 12 časova, Institut Servantes otvoriće širom svoja vrata za sve ljubitelje španskog jezika i kulture, ali virtuelnim putem. Kroz sesije na platformi Zoom, uz prenos uživo na fejsbuk stranici Instituto Cervantes de Belgrado, na svakih sat vremena vodiće se razgovori na različite teme.

Tako će prvi sat biti rezervisan za probni onlajn čas španskog jezika za početnike, a već od 13 časova gledaoci će moći da saznaju šta je to novo i zanimljivo stiglo proteklih meseci u biblioteku „Hose Jero“, koju prati i elektronski katalog sa desetak hiljada dostupnih naslova.

Foto: Institut Servantes

Zbog velikog interesovanja za prvo ovogodišnje polaganje DELE ispita, sesija od 14 časova biće posvećena upravo zvaničnim diplomama za poznavanje španskog jezika, dok će od 15 časova tema biti specijalizovani kursevi španskog jezika, za one koji žele da usavrše samo konverzaciju ili pak da posvete posebno vreme gramatici.

Završna sesija, sa početkom u 16 časova, posvećena je kulturnim aktivnostima koje Institut Servantes planira za predstojeću jesen. To će ujedno biti i ekskluzivna prilika da onlajn publika zaviri u galeriju instituta i pogleda veliku novu izložbu posvećenu poznatom španskom fotografu Antoniju Galvesu.

Moji prijatelji velikani“

Serija fotografija koje je, kako je vreme proticalo, sâm Galves – saučesničkim i duhovitim tonom – nazvao „Moji prijatelji velikani“, odslikava njegov odnos s različitim ličnostima iz sveta umetnosti, književnosti i filozofije, od Marije Sambrano ili Luisa Bunjuela, preko Fransisa Bejkona, Anais Nin, Aleha Karpentjera, Hulija Kortasara ili Andrea Malroa, između ostalih, do Margerit Diras ili Mikisa Teodorakisa.

Portrete, mahom snimljene tokom Galvesvog boravka u Parizu od 1965. do 1992. godine, upotpunjuju brojni dokumenti – knjige, tekstovi, časopisi i druge fotografije – koji daju najširi mogući uvid u kreativni svet i kontekst umetničkog stvaralaštva ovog fotografa.

Foto: Antonio Galves / Gabrijel Garsija Markes

Ova izložba zvanično će biti otvorena za javnost 17. septembra. U skladu sa preporukama Vlade Srbije u pogledu zdravlja i bezbednosti, zvanična ceremonija otvaranja izložbe neće biti održana, a posetioci Galvesove radove mogu da pogledaju u manjim grupama, uz obavezno nošenje maski, održavajući udaljenost od dva metra u odnosu na druge posetioce. 

Antonio Galves

Antonio Galves rođen je 1928. godine u Barseloni. ž

Od 1965. do 1992. živi u Parizu, gde počinje da se bavi pozorišnom fotografijom kako u francuskoj prestonici, tako i u rodnoj Španiji.

Od 1969. godine sarađuje s Luisom Bunjuelom i započinje rad o sineasti – kolekciju fotografija „Tragovi jednog viđenja Bunjuela“. Već sledeće godine stvara dela o Gaudiju i pokreće seriju portreta ličnosti iz sveta likovnih umetnosti, književnosti, muzike, filozofije i filma pod naslovom „Moji prijatelji velikani“.

Među njegovim ostalim serijama radova izdvajaju se „Erotika s kevedovskom ironijom“, „Čudesni pariski monstruarijum“, „Jedno viđenje Pabla Nerude“ i zbirka o „Opservatoriji maharadže Džai Singa“, rekonstruisana na osnovu neupotrebljivih negativa Hulija Kortasara.

Dobitnik je brojnih nacionalnih i međunarodnih priznanja, a u svojoj karijeri beleži više stotina samostalnih i kolektivnih izložbi. Objavio je više knjiga i sarađivao na mnogim izdanjima. Galvesova dela otkupile su razne javne i privatne institucije u Parizu, Barseloni, Sevilji, Kordobi…

Izložba „Moji prijatelji velikani“ biće otvorena za javnost sve do 6. novembra. Ulaz je slobodan.


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
5
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
2
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
2
Zanimljivo
korisno korisno
10
korisno
okej okej
9
okej
divno divno
8
divno
Predivno Predivno
7
Predivno
Super Super
2
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.