July 10, 2020

“Šerbet” Nikole Stojanovića i dve srpske manjinske koprodukcije u ovogodišnjem programu “Motovunski kratki” Festivala u Motovunu

Kratki igrani film “Šerbet” Nikole Stojanovića i dve srpske manjinske koprodukcije, filmovi “Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio” Igora Bezinovića i Ivane Pipal i “Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali” Matije Pisačića i Tvrtka Raspolića biće prikazani na ovogodišnjem Motovun Film Festivalu u Hrvatskoj.

Od 674 prijava, selektori Inja Korać i Andrej Korovljev, odabrali su 25 hrvatskih, regionalnih i svetskih ostvarenja.

“Šerbet”

Sinopsis filma “Šerbet” u jednoj kratkoj rečenici glasi: Dvoje destruktivnih mladih testiraju granice sopstvene ljubavi.

Šerbet je, kao ispitni film na trećoj godini Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, režirao Nikola Stojanović, a po scenariju Nađe Petrović. Direktor fotografije je Mladen Teofilović, a film je montirao Nikola Stojanović. U filmu glume: Jelena Tjapkin, Branko Perišić, Stela Ćetković, Branislav Platiša, Tamara Milošević, Miljana Kravić…

Film traje 20 minuta. Na prošlogodišnjem Pančevo Film Festival-u Mladi žiri nagradio je Jelenu Tjapkin za ulogu u ovom ostvarenju, dok je takođe lane “Šerbet” poneo i značajnu nagradu Srce Sarajeva za najbolji studentski film Sarajevo Film Festival-a.

Nađa Petrović i Nikola Stojanović su autori još dva zapažena kratkomertražna ostvarenja – nagrađivanog “Mi smo videli leto” i najnovijeg “Sve kako treba”.

“Mi smo videli leto”, ovenčan Granprijem na Martovskom festivalu (Festivalu dokumentarnog i kratkog filma) u Beogradu za najbolji kratki film, prikazan je u Motovunu prošlog leta.

Ovogodišnji Motovun Film Festival održaće se od 30. jula do 1. avgusta, a, kako je ranije objavljeno, na programu je i srpski dugometražni igrani film “Ajvar” u režiji Ane Marije Rossi.

Foto: FCS promo