Dom omladine Beograda nastavlja koncept upoznavanja publike za savremenom srpskom džez scenom, kroz serijal besplatnih koncerata “DŽEZ ZA DŽ”.

Jednom nedeljno, od 10. do 31. oktobra, u redovnom terminu matinea subotom od 13 časova, posetioci će ponovo imati priliku da čuju kvalitetne domaće džez izvođače.

Ove godine pandemija koronavirusa osujetila je održavanje mnogih velikih manifestacija, pa tako i planirano održavanje 36. Beogradskog džez festivala u poslednjoj nedelji oktobra.

“Sa nadom da će epidemiološka situacija dozvoliti da se najstariji srpski džez festival održi u novom terminu, tokom prve polovine decembra, našoj publici poklonićemo četiri džez koncerta i potruditi se da i ovaj oktobar, bez obzira na okolnosti, bude u znaku džeza u Beogradu. Pored održavanja pažnje javnosti o delatnosti Beogradskog džez festivala i podrške domaćoj džez sceni, ovaj ciklus koncerata ima za cilj i negovanje dobrog muzičkog ukusa i stvaranje nove džez publike, posebno među mladima”, navodi se u saopštenju.

Časlav Šehović Kvartet

Osmi ciklus koncerata “Džez za DŽ” 10. oktobra u 13:00 otvoriće Časlav Šehović Kvartet, novi bend na domaćoj sceni, sastavljen od mladih muzičara, učenika džez odseka MŠ “Stanković”.

Na repertoaru će biti čuvene kompozicije Milesa Davisa, Hanka Mobleya, Johna Scofielda, Roya Hargrovea, ali sa novim senzibilitetom koji pokazuje stav najmlađe generacije prema proverenim, klasičnim  vrednostima i istoriji džez muzike. Imali su više nastupa na džez festivalima u Beogradu i Pančevu, na manifestaciji “Dani evropske baštine” i “Džez u podne” kao i na mnogim drugim događajima.

Časlav Šehović Kvartet / Foto: Danilo Jakovljević

Sastav čine:
Ljudmila Korobova – klavijature
Grigorije Avramović – gitara
Milija Paunović – kontrabas
Časlav Šehović – bunjevi

Specijalni gost na koncertu biće njihov profesor i mentor, trubač Ivan Radivojević.

Bosque

Subota, 17. oktobar rezervisana je za nastup sastava “Bosque“, koji predvodi Miloš Bosnić, kontrabasista i bas gitarista iz Beograda.

Njihov zvuk se temelji na klasičnom instrumentalnom džez-rok idiomu, a ovom prilikom publici će predstaviti svoj drugi album “Escape from Urumchi”, objavljen krajem 2019. za Metropolis records.

U čast Čarlija Parkera

Program 24. oktobra biće posvećen stogodišnjici rođenja čuvenog američkog džez saksofoniste i kompozitora Čarlija Parkera (1920-1955).

Legendarni “Bird”, jedan od osnivača bibapa, virtuoz i neprikosnoveni improvizator, postavio je neke od ključnih temelja u džez muzici i bio uzor mnogim kolegama.

U njegovu čast Luka Ignjatović Trio (Luka Ignjatović – saksofon, Milan Nikolić – kontrabas i Predrag Milutinović – bubnjevi) izvešće program specijalno pripremljen za ovu priliku.

Studenti Katedre za džez i popularnu muziku

U završnici osmog koncertnog serijala “Džez za DŽ”, u subotu 31. oktobra, nastupiće neki od najtalentovanijih domaćih mladih džez nada, studenti Katedre za džez i popularnu muziku na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.


Koncerti se održavaju subotom od 13 časova, na Platou Milana Mladenovića ispred Doma omladine Beograda, a u slučaju loših vremenskih uslova, nastupi će biti u Centralnom holu DOB. Ulaz je slobodan.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
4
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
1
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
10
Zanimljivo
korisno korisno
9
korisno
okej okej
8
okej
divno divno
7
divno
Predivno Predivno
6
Predivno
Super Super
1
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.