Trinaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, ponudiće od 3. do 10. septembra prave poslastice za sve filmofile.

Najveći zaljubljenici u pokretne slike imaće prilike da u festivalskim programima otkriju i pogledaju dokumentarne filmove koji govore o najcenjenijih filmskim stvaraocima prošlog i ovog veka, filmskim estetikama i formama, dela koji svedoče o značaju sedme umetnosti.

Na programu je šest filmofilskih filmova.

„Forman protiv Formana”

Film je kolaž etkih privatnih i zvaničnih arhivskih i autobiografskih uspomena na češko-američkog autora Miloša Formana. Pripovedao ih je rediteljev sin Petr Forman. Reditelj klasika „Gori, moja gospođice”, „Leta iznad kukavičijeg gnezda”, „Kosa” i „Amadeus” portretiše se kao harizmatički avanturista sa ogromnom hrabrošću da preispituje sebe.

„Fatalna Nomi”

„Fatalna Nomi” je analiza značaja filma „Showgirls” Pola Verhovena iz 1995. godine. Dokumentarni film Džefrija MekHejla istražuje mesto i značaj Verhovenovog hita u kulturi kraja 20. veka.

„Duh Pitera Selersa”

„Duh Pitera Selersa” Pitera Medaka otkriva tajnu – zašto je jedan od najvećih komičara svih vremena odustao od gusarske komedije koju je 1973. snimao za Columbia Pictures.

Foto: Beldocs promo

„Sacavem”

„Sacavem” je svojevrsno putovanje kroz filmove protugalskog reditelja Pedra Coste. Fokusirano je na njegov rad na delima „Casa de Lava”, „Ossos”, „Colossal Youth” i „Horse Money”. Tokom „putovanja” se stiče uvid u vizuelni i zvučni pejzaž estetike autora koji duboko kinematički oseća i zamišlja.

„Kauboji i indijanci: Filmovi Patara i Obijea”

„Kauboji i indijanci: Filmovi Patara i Obijea” pruža nam uvid u zbivanja iza kulisa za Oskara nominovanih, legendarnnih animatora Vensana Patara i Stefana Obijea. Patar i Obije su odgovorni za filmove poput „Ernest & Celestine” i serijala „Panika u selu”.

„Panika u selu: Vašar poljoprivrede”.

Uz projekciju filma Fabrica du Velca o ovim vrsnim autorima, biće prikazan i najnoviji urnebesni nastavak njihovog uspešnog serijala „Panika u selu: Vašar poljoprivrede”.

Foto: Beldocs promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
30
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
20
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
16
Zanimljivo
korisno korisno
13
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
6
divno
Predivno Predivno
3
Predivno
Super Super
20
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.