Druga nedelja „Kaleidoskopa kulture“ donosi nove kulturne sadržaje – izložbe, festivale, predstave, koncerte na neočekivanim lokacijama, projekcije filmova pod otvorenim nebom, obeležavanje rođendana kulturne stanice, kao i jubileja kultnog teatra – Bitefa.

30 godina Bitefa i međunarodni festival savremenog plesa Tanz Platz

„Neuhvatljivo“ pozorište, koje je od osnivanja neguje drugačiju scensku delatnost u domaćoj produkciji, ostajući dosledno orijentaciji ka najsavremenijim svetskim pozorišnim tokovima“ – tako je opisan teatar Bitef koji slavi 30 godina postojanja.

U Novom Sadu njegov jubilej biće obeležen izložbom „I dalje u zaveri sa pozorišnim duhom“ koja će biti otvorena 5. septembra u 19 sati u kulturnoj stanici Svilara (Đorđa Rajkovića 6b)i trajaće do 9. septembra.Izložba je deo trećeg izdanja međunarodnog festivala savremenog plesa Tanz Platz u produkciji SKCNS koji će trajati do 7. septembra. Tanz Platz predstaviće četiri koprodukcije i uspešne koreografe i plesače iz Italije, Španije, Nemačke, Kolumbije, Novog Zelanda i Srbije tokom 6. i 7. septembra u pozorišnoj sali gimnazije „Laza Kostić“.Tri dana Čarlija Čaplina i Zagrebačke filharmonije u Parku prisajedinjenja

Izložba koja spaja slikarstvo i dizajn

Kako izgleda spoj klasičnog slikarstva i grafičkog dizajna? To će u okviru „Kaleidoskopa kulture“ prikazati participativna izložba СФР-YU 2. septembra u Poklon zbirci Rajka Mamuzića sa početkom u 19 časova. Razvoj dizajna kod nas prikazan je kroz upotrebne predmete iz oblasti grafičkog i industrijskog dizajna iz sredine prošlog veka, koji su u vlasništvu građana. Izložba se realizuje u saradnji Poklon zbirke Rajka Mamuzića, Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine i „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Omladinski kantautorski festival

Zanimljiv i nesvakidašnji spoj lokacije i sadržaja donosi i prvi Omladinski kantautorski festival čije će finalno veče biti na krovu TC „Promenada Novi Sad”(nivo 2b parkinga) 4. septembra sa početkom u 20 časova, a ulaz je besplatan. U takmičarskom delu večeri nastupiće devet finalista konkursa za kantautore, a zatim će publika slušati novo ime muzičke scene, Oliveru Popović, profesora gitare Vedrana Ferizovića, inače vođe novosadskog benda „Josip A Lisac“ i Tamare Ristić, poznatije kao Kezz.  Projekat se realizuje uz sufinansiranje Uprave za kulturu Grada Novog Sada, u zajedničkoj organizaciji Asocijacije gitarista Vojvodine i Kulturnog Centra LAB, uz podršku „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Eđšeg puni godinu dana

Kroz dva dana programa, 7. i 8. septembra kulturna stanica „Eđšeg“ (Antona Čehova 4) obeležiće godinu dana postojanja i rada na decentralizaciji kulture i pružanju prostora za kreativce, pojedince, organizacije tokom prvih 365 dana. Realizovano je više od 900 programa, a u najvećoj meri podrška je bila usmerena ka vaninstitucionalnoj sceni. U subotu, program će biti celodnevni i prvenstveno namenjen najmlađima, uz magični šou, performans, radionicu, kao i popodnevni žur, dok će u nedelju program početi popodne, a kruna će biti nastup VIS Limunada koji će posetioce vratiti u doba igranki iz ’60. godina prošlog veka.

Karavan „dovozi kulturu“ u sve delove grada

U okviru „Kaleidoskopa kulture“ krenula je i pokretna kulturna stanica Karavan. Ove nedelje, 4. septembra „kultura na točkovima“ stiže na Podbaru (Filipa Višnjića 19) gde će, u 18 časova, u saradnji udruženja „Šolja mleka“ i „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ biti organizovano druženje sa žiteljima tog dela Novog Sada koji će imati prilike da probaju ukusne zalogaje pripremljene od strane Šoljine ekipe, upoznaju se sa Karavanom, njegovom idejom i saznaju gde će biti naredne nedelje, a sve to uz muziku dj-ja iz Šoljine trupe.


Foto: Novi Sad 2021


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
7
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
4
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
3
Zanimljivo
korisno korisno
2
korisno
okej okej
1
okej
divno divno
10
divno
Predivno Predivno
9
Predivno
Super Super
4
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.