June 13, 2019

Šetnje kroz nasleđe: Upoznajte se sa prirodnim bogatstvom Sremskih Karlovaca

Foto: Novi Sad 2021

Ko još nije imao priliku da se upozna sa prirodnim bogatstvom Sremskih Karlovaca, moći će to da učini u subotu, 22. juna u okviru treće i poslednje šetnje “Sećaš li se one Dvorske bašte”.

Osim šetnje i obilaska prirodnog dobra “Dvorske bašte”, bitno je i da se građani uključe u debatu o njenoj budućnosti, šta je sve potrebno učiniti, na koji način, kako podizati ekološku svest kako bi sačuvali i obnovili taj spomenik prirode. 

Šetnja će početi u 12 časova, a mesto sastanka je ulaz u sam spomenik prirode „Dvorska bašta“ u Sremskim Karlovcima, kao i prethodnog puta.

Jedno od najvrednijih zelenih površina, “Dvorska bašta”, koja ne samo da je značajna kao prirodno bogatstvo, već i sa kulturno-istorijskog apekta, ima sve predispozicije da postane arboretum, i to jedini takve vrste u južnobačkom i sremskom okrugu.

Prirodno nasleđe “Dvorska bašta” niklo je zajedno sa prvom srpskom gimnazijom Karlovačkom gimnazijom i danas bi moglo, uz očuvanje, revitalizaciju i preoblikovanje u arboretrum da postane još jedan razlog zbog čega su Sremski Karlovci značajna turistička destinacija.

Sve to navelo je udruženje “Eco flame” da pokrene projekat “Sećaš li se one dvorske bašte” koji je izabran na konkursu “Šetnje kroz nasleđe” Fondacije Novi Sad 2021, kako bi se građani upoznali sa prirodnim bogatstvom koje postoji u njihovom okruženju, njegovim istorijatom i onim što ga izdvaja u odnosu na druge spomenike prirode.

Foto: Novi Sad 2021

Prva i druga šetnja okupile su najviše decu i omladinu, dok je treća namenjena starijim sugrađanima, ali su svi koji žele da se upoznaju sa zaštićenim prirodnim dobrom i saznaju nešto novo dobrodošli, kao i oni koji su već bili deo šetnji, ali imaju želju ponovo da uživaju u prelepo prirodi i svežem vazduhu. 

To je jedan od 11 projekata novosadskih udruženja, koji je izabran u drugoj fazi projekta “Šetnje kroz nasleđe”.

U okviru projekta, udruženja imaju priliku da na drugačiji način ispričaju priču o delu grada koji je posebno značajan kao i da doprinesu otkrivanju novih tajni našeg grada, ali i da podstaknu građane da učestvuju u očuvanju kulturnog nasleđa i korišćenja njegovog potencijala.