Trenutak kada vam vaša zemlja ne pruža mogućnost da živite nestrahujući za svoj život, a za drugu, veliku, obećanu ste još jedan stranac koji je došao da traži u njoj svoje parče sreće je trenutak kada postajete ničiji.

Taj trenutak na svojoj koži osetio je i Joav, glavni lik u filmu “Sinonimi”.

Mladi Izraelac Joav luta ulicama Pariza. Uz sebe ima samo rečnik i pred sobom samo jedan cilj – naučiti što više francuskih reči. Postati građanin obećane Francuske zemlje koja oberučke prihvata sve, ali pod jednim uslovom – da zaborave na sebe, svoj jezik, religiju, krv, naciju… Joavu ovo, čini se, ne pada teško. On je već sa sobom rasčistio. Pobegao je od rata, smrti i bede. Ne želi da se seća ničega. Čak ni svojih roditelja. Više neće progovoriti hebrejski, zakleo se sebi.

Kroz film vidimo i pripadnike drugih nacija koji su tu iz istog razloga, koji lako usvajaju pravila strane zemlje, strane kulture, tradicije. Zemlje u kojoj su svi jednaki, ali su neki malo više jednaki. Liberalizma punog sloboda koji uskraćuje njihovu slobodu; slobodu da budu ono što jesu.

Na putu da postane Francuz nije sam. Joavu pomažu jedan mladi francuski pisac i njegova prijateljica. Postavlja se pitanje da li je ovo prijateljstvo iskreno ili mladić samo želi Joave priče iz rata koje bi fascinirale evropsku publiku željnu krvi i znoja.

Jer, koliko god ovaj kontinent bio kolevka ljudskih prava, još uvek voli rat i njegove žrtve. Samo je, baš kao u vreme gladijatora, bitno da tu krv među sobom proliju neki robovi, stranci, zar ne?

Glavne uloge tumače: Tom Mercier, Quentin Dolmaire, Louise Chevillotte, John Sehil, Gaël Raes, Chris Zastera i Jonathan Boudina.

Film je delo izraelskog reditelja Nadava Lapida. Dobio je “Zlatnog medveda” za najbolji film na 69. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu. Na ovogodišnjem Festivalu autorskog filma prikazuje se u okviru glavnog programa.

Piše: Ksenija Stojiljković


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
33
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
23
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
20
Zanimljivo
korisno korisno
16
korisno
okej okej
13
okej
divno divno
10
divno
Predivno Predivno
6
Predivno
Super Super
23
Super
Ksenija Stojiljković
Studentkinja treče godine novinarstva i komunikologije na Fakultetu političkih nauka. Prava neodlučna vaga koja živi na relaciji između jave i sna.