Možda nam je ovih dana svima neophodan predah. Predah od vesti o koronavirusu, ali i relativno bezbedna distrakcija. Na kraju krajeva, preteranom brigom i nervozom možda sebi obaramo imunitet, a pobeći od spoljnog sveta dugo nije bio veći izazov. Zarazite se na kratko ponudom serija ove jeseni, ili iskoristite vreme da nadoknadite propušteno! Jedna od novih serija koja će vas držati prikovane za ekran (ili monitor) iz epizode u epizodu je i ekranizacija romana iz 2014. The Undoing, kod nas prevedena kao Slom. Ako ste od onih koji uživaju u dobroj detektivskoj priči, poput kultnih romana Agate Kristi, ovu seriju ne smete da propustite.

U uvodnoj špici obradovaće vas pesma koju je otpevala junakinja serije Nikol Kidman (Nicole Kidman). Da je sjajna pevačica poznato nam je od ranije po planetarnom hitu, duetu sa Robijem Vilijamsom (Robbie Williams) i njihovom prepevu čuvene balade Something Stupid. Solidnu glumačku ekipu upotpunjuje i Hju Grant (Hugh Grant) u ulozi dečijeg onkologa i muža Nikol Kidman, ali i doajen Donald Saterlend (Donald Sutherland) u ulozi njenog bogatog oca.

Foto: Promo/SpoilerTV

Kao i svaka dobra krimi priča i ova serija počinje zločinom. Elitna osnovna škola Reardon omogućava određeni broj stipendija za decu iz siromašnih porodica. Jedna od takvih porodica je i porodica Elene Alves, umetnice iz predgrađa.

Elena je surovo ubijena u svom ateljeu jedne noći, a ubrzo se ispostavlja da stvari nisu onakve kako izgledaju i fokus se premešta na porodicu Frejzer (Fraser) i njihove kontakte. Muž je sa umetnicom imao aferu, a njegova žena Grejs (Grace) koju igra Nikol Kidman viđena je u noći ubistva na licu mesta. Međutim, sve se usložnjava već u narednoj epizodi kad saznamo da je bogati Grejsin otac oduvek bio protiv braka svoje ćerke, ali i da je neverni onkolog imao i druge afere. Tehnički, svi glavni likovi su imali jak motiv, priliku i slabašan alibi. Iz epizode u epizodu otvara se pitanje ko bi mogao da bude ubica?

Elena Alves / Foto: Promo/SpoilerTV

Da serija ne bi bila tek klasična detektivska priča, roman koji se čita na plaži, začinjena je pitanjem – da li bogati ljudi zahvaljujući svom bogatstvu mogu da pobegnu od pravde? Ovo važno pitanje postavlja južnoafrička glumica Noma Dumezveni (Noma Dumezweni) u ulozi advokatice porodice Frejzer, Hejli Ficdžerald (Haley Fitzgerald). Nemoguće je zanemariti ovaj ugao jer žrtva je relativno siromašna pripadnica marginalizovane društvene grupe, a za sada glavni osumnjičeni su pripadnici više društvene klase čiji je život obeležen luksuzom.

U globalnom društvu narastajuće nejednakosti, sa ekonomskom krizom koju najavljuju renomirani svetski ekonomisti, ovo pitanje se postavlja kao jedno od važnijih. Kada basnoslovna kaucija bude plaćena u jednom danu, mesto u elitnoj školi ostaje rezervisano uprkos svemu, a već u trećoj epizodi i suprug ubijene postaje osumnjičen, moralni barometri publike su na ispitu. Na čijoj ste strani?

Foto: Promo/SpoilerTV

Pored zapleta, odličnog scenarija i solidne glume, pažnju će vam privući i scenografija – ako vam je nedostajalo slika iz Njujorka, u ovoj seriji ćete ih videti puno, ali i kostimografija. Kaputi koje u seriji nosi Nikol Kidman su već zasluženo privukli pažnju.

HBO nam ove jeseni poručuje da ostanemo kod kuće koliko god je to moguće na najkreativniji mogući način, vrhunskom produkcijom kvalitetnih priča. Slom ne treba propustiti jer uprkos sitnim nedostacima, ova mini-serija pretenduje na mesto u holu slavnih.

Foto: Promo/SpoilerTV


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
7
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
4
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
3
Zanimljivo
korisno korisno
2
korisno
okej okej
4
okej
divno divno
11
divno
Predivno Predivno
10
Predivno
Super Super
5
Super
Milena Marić

Milena Marić je master sociolog, filmofil i knjiški moljac. U poslednje dve decenije imala je nekoliko izleta u novinarstvo, uživa u pisanju.