Nakon skoro dva meseca Oktobarca, polako se budimo iz sveta snova koji nam je priredilo 64 umetnika iz Srbije i inostranstva. Rad koji se, po mišljenju žirija posebno istakao na ovogodišnjem, 58. Oktobarskom salonu je performans „Zauzeto“ mlade umetnice Sonje Radaković.

Ova mlada umetnica, za Kulturni kišobran kaže da joj je fokus zbog nepovoljne situacije u svetu i u zemlji bio na izvođenju rada.

Mnogo toga je kočilo realizaciju i mnogi elementi su se menjali u hodu. Početna skica je vremenom poprimila drugi oblik. Onda su na red došli sumnja i strah koji su se smenjivali sve dok vreme za preispitivanje nije isteklo. Stali smo pred publiku i na moje zaprepašćenje dobili pregršt pozitivnih reakcija. To je bila prva nagrada, kaže Sonja.

Foto: KCB

Nešto kasnije stigla je i zvanična nagrada, koja je, kako kaže, sve poteškoće pretvorila u anegdotu a porodicu prijatelje i saradnike u heroje“.

Sada imam veliku odgovornost da opravdam nagradu 58. Oktobarskog salona i ispričam još puno anegdota. Držite mi palčeve, poručuje Sonja uz osmeh.

Podsećamo, Nagrada Kulturnog centra Beograda na 58. Oktobarskom salonu dodeljena je umetniku Vuku Ćosiću (Ljubljana, Slovenija) za video-rad „Otpakivanje Dišanove kutije“.

Oktobarski salon je trajao od 25. juna do 22. avgusta pod sloganom „Sanjari“, a  koncipirao ga je par italijanskih kustosa – Ilarija Marota i Andrea Bačin.

Foto: Portret / Kulturni kišobran


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
5
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
2
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
1
Zanimljivo
korisno korisno
10
korisno
okej okej
9
okej
divno divno
8
divno
Predivno Predivno
7
Predivno
Super Super
2
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.