Omiljeni festival filmova na španskom jeziku Španski metar biće održan po trinaesti put u organizaciji Instituta Servantes od 20. maja do 6. juna u Beogradu i Novom Sadu.

Trinaesto izdanje festivala otvara program „Berlanga puni 100 godina“ koji će od 20. do 23. maja biti održan u Jugoslovenskoj kinoteci.

Rođen pre tačno sto godina, Luis Garsija Berlanga važi za jednog od najvećih španskih reditelja čija su ostvarenja obeležila drugu polovinu XX veka. Domaćoj publici ovom prilikom biće predstavljeno šest klasika španske kinematografije sa Berlanginim potpisom: „Dželat“, „Raketa iz Kalabuća“, „Junica“, „Dobrodošli, gospodine Maršal“, „Siromah na večeri“  i „Nacionalno nasleđe“. Kao poklon publici, film „Dželat“ biće prikazan besplatno na otvaranju, a ulaznice za ovu projekciju moguće je preuzeti 20. maja na blagajni Jugoslovenske kinoteke. Ulaznice za ostale projekcije Berlanginih filmova koštaju 200 dinara.

Foto: Institut Servantes

Glavni festivalski program „Savremeni film“ donosi deset ostvarenja iz Španije i drugih hispanskih zemalja, koja će biti prikazana od 26. do 30. maja u Dvorani Kultunog centra Beograd.

Reč je o filmovima koji će u okviru Španskog metra imati svoje premijere pred ovdašnjom publikom: „Ane“, „Osveta žena“, „Havijerova strast“, „Fudbalski klub Autsajderi“, „Ne umem da kažem zbogom“, „Meč života“, „Nevidljive“, „Umetnici i revolucija“ i „Da čudne li ljubavi!“. Nagrađivano baskijsko ostvarenje „Ane“, koje otvara ciklus, donosi priču koja preispituje odnos majke i ćerke i njihove koliko udaljene, toliko i isprepletane svetove. Reditelj i scenarista David Peres Sanjudo osvojio nagradu Goja za najbolji adaptirani scenario, dok je glumica Patrisija Lopes Arnais nagrađena priznanjem Goja za najbolju žensku ulogu. Cena ulaznice za projekcije u okviru ovog ciklusa iznosi 300 dinara.

Paralelno sa ovim programom, od 26. do 30. maja u Domu omladine Beograda biće održan filmski program „Vetrovi Afrike. Treći koren“ sa ostvarenjima koja se bave afričkim zajednicama u Latinskoj Americi, Španiji i drugim zemljama.

Ovaj ciklus realizovan je u saradnji sa Festivalom afričkog filma „Al Tarab“ i Afričkim filmskim festivalom u Tarifi/Tanheru koji se već 17 godina organizuje sa obe strane Gibraltarskog moreuza. Program čine sledeći naslovi: „Crni Meksiko“, „Šija“, „Koreni“ i „Topovsko meso“. Osim toga, zbog velikog interesovanja u Domu omladine u dodatnim terminima biće prikazani i odabrani naslovi iz ciklusa „Savremeni film“. Cena ulaznice za ove projekcije iznosi 250 dinara.

Kao i prethodnih godina, odabrani filmovi iz glavnog programa biće potom prikazani od 3. do 6. juna u Kulturnom centru Novog Sada.

Osim uživanja u najboljim ostvarenjima na španskom jeziku, ljubitelji filma ovog maja mogu da upoznaju i Madrid kroz fotografije holivudskih zvezda koje su sredinom prošlog veka živele i radile u španskoj prestonici. U sklopu pratećeg programa festivala publiku očekuje izložba „MAD about Hollywood“, čiji je prvi deo već otvoren u Jugoslovenskoj kinoteci, dok će drugi deo biti otvoren 18. maja u galeriji Instituta Servantes. Reč je o izložbi fotografija, organizovanoj od strane Autonomne pokrajine Madrida, koja otkriva tragove koje su širom Madrida ostavile holivudske filmske legende poput Ave Gardner, Orsona Velsa, Kerija Granta ili Elizabet Tejlor.

Foto: Institut Servantes


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
4
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
1
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
10
Zanimljivo
korisno korisno
9
korisno
okej okej
8
okej
divno divno
7
divno
Predivno Predivno
6
Predivno
Super Super
1
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.