No Borders Orchestra, najuzbudljiviji regionalni ansambl klasične muzike, ovogodišnju turneju B Matinee završio je spektakularnim nastupima u Beogradu i Berlinu.

Ansambl je nastupio 22. septembra u beogradskom tehno klubu Dragstor, u okviru programa Bitef festivala. Sa idejom da objedini klasičnu muziku i klupsku kulturu, No Borders Orchestra izveo je originalne moderne kompozicije mladih regionalnih autora: Darije Andovske iz Skoplja, Drinora Zimberija iz Prištine, Davora Branimira Vinczea iz Zagreba, Danijela Žontara iz Sarajeva i Draška Adžića iz Beograda.

Elektorniku za jednu od kompozicija radio je beogradski di džej MKDSL

No Borders Orchestra u Beogradu 22. septembra / Foto: via Preventer

Na beogradskom koncertu publika je bila raznovrsna – od američkog ambasadora Kajla Skota, do poznatog košarkaša Miroslava Raduljice. Nesvakidašnja atmosfera rok svirke na koncertu moderne klasike iznenadila je i oduševila publiku.

U okviru turneje B Matinee ansambl je izveo koncerte širom regiona – na KotorArt festivalu, u Prizrenu, Sarajevu, na Mariborskom festivalu, kao i u Laubi u Zagrebu. 

Foto: via Preventer

B Matinee turneja završena je u 24.9. spektakularnim nastupom u najpoznatijem evropskom tehno klubu – Berghain, na kom je prisustvovalo preko 2000 ljudi. Koncert je održan u okviru programa festivala Month of Contemporary Music. 

O NBO:

No Borders Orchestra (NBO) postoji već šest godina, a čine ga najbolji profesionalni muzičari sa prostora bivše Jugoslavije. Osnivač i dirigent je Premil Petrović. Misija NBO počiva na dve osnove – stvaranju izvrsne muzike i sveobuhvatnoj svesti o društvu. Kao potvrdu vrhunskog umetničkog kvaliteta, NBO je jedini ansambl sa ovih prostora koji je sklopio ekskluzivni ugovor sa izdavačkom kućom Universal Music.

Prvi NBO CD pod nazivom “The Opening” je 2015. izdao Deutsche Grammophon, najprestižniji svetski brend kada je u pitanju klasična muzika. Ansambl je do sada nastupao brojnim vodećim festivalima na Balkanu, kao i na Wiener Festwochen u Beču, Kunstenfestivaldesarts u Briselu, zatim pariskom Festival d`Automne, Operadagen u Roterdamu, Marsejskom festivalu, Festivalu, Brisban, londonskom Barbicanu…

Foto: via Preventer


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
8
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
5
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
5
Zanimljivo
korisno korisno
3
korisno
okej okej
2
okej
divno divno
1
divno
Predivno Predivno
10
Predivno
Super Super
5
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.