September 28, 2019

Spektakularan nastup No Borders Orchestra u Beogradu

No Borders Orchestra, najuzbudljiviji regionalni ansambl klasične muzike, ovogodišnju turneju B Matinee završio je spektakularnim nastupima u Beogradu i Berlinu.

Ansambl je nastupio 22. septembra u beogradskom tehno klubu Dragstor, u okviru programa Bitef festivala. Sa idejom da objedini klasičnu muziku i klupsku kulturu, No Borders Orchestra izveo je originalne moderne kompozicije mladih regionalnih autora: Darije Andovske iz Skoplja, Drinora Zimberija iz Prištine, Davora Branimira Vinczea iz Zagreba, Danijela Žontara iz Sarajeva i Draška Adžića iz Beograda.

Elektorniku za jednu od kompozicija radio je beogradski di džej MKDSL

No Borders Orchestra u Beogradu 22. septembra / Foto: via Preventer

Na beogradskom koncertu publika je bila raznovrsna – od američkog ambasadora Kajla Skota, do poznatog košarkaša Miroslava Raduljice. Nesvakidašnja atmosfera rok svirke na koncertu moderne klasike iznenadila je i oduševila publiku.

U okviru turneje B Matinee ansambl je izveo koncerte širom regiona – na KotorArt festivalu, u Prizrenu, Sarajevu, na Mariborskom festivalu, kao i u Laubi u Zagrebu. 

Foto: via Preventer

B Matinee turneja završena je u 24.9. spektakularnim nastupom u najpoznatijem evropskom tehno klubu – Berghain, na kom je prisustvovalo preko 2000 ljudi. Koncert je održan u okviru programa festivala Month of Contemporary Music. 

O NBO:

No Borders Orchestra (NBO) postoji već šest godina, a čine ga najbolji profesionalni muzičari sa prostora bivše Jugoslavije. Osnivač i dirigent je Premil Petrović. Misija NBO počiva na dve osnove – stvaranju izvrsne muzike i sveobuhvatnoj svesti o društvu. Kao potvrdu vrhunskog umetničkog kvaliteta, NBO je jedini ansambl sa ovih prostora koji je sklopio ekskluzivni ugovor sa izdavačkom kućom Universal Music.

https://kulturnikisobran.com/2019/09/05/no-borders-orchestra-klasicna-muzika-koja-rusi-granice/

Prvi NBO CD pod nazivom “The Opening” je 2015. izdao Deutsche Grammophon, najprestižniji svetski brend kada je u pitanju klasična muzika. Ansambl je do sada nastupao brojnim vodećim festivalima na Balkanu, kao i na Wiener Festwochen u Beču, Kunstenfestivaldesarts u Briselu, zatim pariskom Festival d`Automne, Operadagen u Roterdamu, Marsejskom festivalu, Festivalu, Brisban, londonskom Barbicanu…

Foto: via Preventer