Film poznatog hrvatskog reditelja i scenariste Branka Šmita (Schmidt), „Prvi do srca – Ivo Gregurević“ (Hrvatska, 2019, 51′) srpsku premijeru imaće na 67/68. Martovskom festivalu 21. aprila u Velikoj sali Doma omladine Beograda, u okviru programske celine „Regionalna panorama“.  

Nedugo nakon smrti Ive Gregurevića HRT je donela odluku da producira biografski dokumentarac o životu i delu velikana hrvatskog glumišta, a rad na filmu trajao je oko 9 meseci.

Život glumca Ive Gregurevića neobično je filmski. Zato je njegov dugogodišnji prijatelj, saradnik, kum, Branko Šmit napravio vrlo ličan, biografski film. Kroz svedočenja ljudi pokazao je nepoznatog Ivu. Ivu koji je mrzeo samoću, zvao ljude u različito doba dana i noći, dolazio u kuće nenajavljen, tražio društvo, neumorno okupljao ljude oko sebe. Onda život bude ironičan: Ivo je zaplesao svoj poslednji ples sam, u noći između 1. i 2. januara 2019. godine. Svetska premijera filma bila je u Orašju, rodnom mestu Ive Gregurevića, u kome je glumac osnovao Dane hrvatskog filma.

Branko Šmit (Schmidt) je rođen 1957. u Osijeku. Na Akademiji dramske umetnosti u Zagrebu, odsek filmske i TV režije, diplomirao je zapaženom TV dramom „Rano sazrijevanje Marka Kovača“. Prvi celovečernji film „Sokol ga nije voleo“, prema tekstu Fabijana Šovagovića, režira 1988. i za to ostvarenje dobija nagradu za debitanta godine na Pulskom festivalu. Usledili su filmovi: „Đuka Begović“, „Vukovar se vraća kući“, „Božić u Beču“ – o senzibilnim pojedincima u surovoj ratnoj stvarnosti, za koji 1997. osvaja pulsku „Zlatnu arenu“ za scenario. Isto priznanje  mu je pripalo i tri godine kasnije za film „Kraljica noći“ (hrvatski kandidat za „Oskara“). Njegovo najnagrađivanije ostvarenje je drama o trgovini ljudima „Put lubenica“. Godine 2009. filmom „Metastaze“, koji je ovenčan „Zlatnom arenom“ za najbolji film u Puli, kao i nagradom za najbolji film na beogradskom FEST-u, počeo je trilogiju, u kojoj su usledili „Ljudožder  vegetarijanac“ 2012. i „Agape“ 2017. U ovim filmovima, koji su kritika savremenog hrvatskog društva, secira goruće probleme kao što su nacionalizam, korupcija, kriminal, neprihvatanje različitosti. Dokumentarni film „Prvi do srca – Ivo Gregurević“ je njegova posveta velikanu hrvatskog i jugoslovenskog glumišta.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
1
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
8
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
7
Zanimljivo
korisno korisno
6
korisno
okej okej
5
okej
divno divno
4
divno
Predivno Predivno
3
Predivno
Super Super
8
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.