Tadija Miletić, dramatug, reditelj i dugogodišnji saradnik Madlenianuma, kao član Mense Srbije, izabran je da bude jedan od samo pet ovogodišnjih stipendista Fondacije Mensa Internacional, a u velikoj konkurenciji prijava poslatih iz 58 zemalja sveta.

Odluku je doneo međunarodni žiri koji su činili predsednici nacionalnih Mensi širom sveta. Reč je o stipendiji koja se dodeljuje za ostvarene rezultate u dosadašnjem radu, kao i podrška dovršetku doktorskih studija. Tadija Miletić je na Interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Biografija Tadije Miletića

Nakon završenih odseka za klavir, solo pevanje i muzičku teoriju u Muzičkoj školi “Stanković”, diplomirao dramaturgiju u klasi Siniše Kovačevića na Akademiji umetnosti u Beogradu, a nakon toga i master studije režije u klasi Nikite Milivojevića na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Trenutno na doktorskim studijama pri Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Radi u Operi i teatru Madlenianum od 2007. godine, a od 2019. godine i kao docent i rukovodilac dramskog departmana na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu.

U decembru 2011. godine, zajedno sa dvadesetak uspešnih mladih umetnika osniva organizaciju “Kulturni element”, sa kojom je do sada imao skoro stotinu kulturnih i humanitarnih aktivnosti.

Do sada je imao četrnaest samostalnih režija i trinaest asistencija režije, a radio je u brojnim projektima kao dramaturg. U Madlenianumu je tokom prvih godina imao niz solističkih i horskih uloga u operama i mjuziklima. Bio je predsednik žirija pri nekoliko književnih manifestacija i pozorišnih festivala.

Bio je član predsedništva Mense Srbije, gde je od 2014. godine glavni i odgovorni urednik časopisa „MozaIQ“. Od 2015. godine radi kao urednik za Festival monodrame i pantomime kao i za Novi Tvrđava teatar, gde 2017. godine postaje glavni i odgovorni urednik.

Autor je televizijske serije “Prva tarifa” koja je premijerno prikazana na Prvoj televiziji. Aktivno drži operska i literarna predavanja i seminare širom zemlje. Stručno se usavršavao u Monaku u Operi Monte Karlo i u Nagoji u Japanu.

Foto: Ivan Plazačić


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
3
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
10
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
9
Zanimljivo
korisno korisno
8
korisno
okej okej
8
okej
divno divno
7
divno
Predivno Predivno
6
Predivno
Super Super
11
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.