Baš kao što je bio slučaj i prethodnih godina, i ovogodišnje, šesnaesto po redu izdanje Festivala fantastičnog filma i vina Grossmann u Sloveniji pružiće publici priliku za susret i sa brojnim delima autora iz Srbije.

Festival će se održavati od 10. do 12. jula u Ormožu i od 14. do 18. jula u Ljutomeru.

Organizatori ističu sledeće brojke – 28 celovečernjih i 30 kratkometražnih filmova, 7 muzičkih dokumentaraca, a u pitanju su ostvarenja koja stižu iz 27 država iz raznih delova planete.

Na programu je projekcija digitalno restaurirane verzije klasika Dušana Kovačevića i Slobodana Šijana, legendarnog filma “Ko to tamo peva”. A očekuje se i premijera međunarodnog horor omnibusa “Deathcember”, u kojem su po segment režirali i srpski reditelji Lazar Bodroža i Milan Todorović. Ovaj film je ovih dana i deo programa čuvenog Međunarodnog festivala filmova fantastike u Bušonu, u Južnoj Koreji.

“Mališan”

U segment kratkometražnih ostvarenja uvršteno je i zapaženo ostvarenje kratkog metra, “Mališan”, scenariste Dimitrija Vojnova i reditelja Danila Bećkovića.

“Mališan” je međunarodnu premijeru imao u junu prošle godine na najprestižnijem azijskom festivalu filmske fantastike u Bušonu, u Južnoj Koreji. Potom je prikazan i na najznačajnijim evropskim žanrovskim festivalima poput onih u Siđesu, Trstu i Helsinkiju, na festivalu istočnoevropskog filma u Kotbusu, kao i mnogim drugim.

Glavne uloge tumače mladi finski glumac Oni Tomila, koji se proslavio filmovima Rare Exports i Big Game, u kome je nastupao uz holivudsku zvezdu Semjuela L. Džeksona, kao i Katarina Žutić i Slaviša Čurović. A po prvi put na filmu pojavljuje Darija Vračević.

Film je, po scenariju Dimitrija Vojnova, režirao Danilo Bećković, u produkciji Marka Paljića i Jordanča Petkovskog. Direktor fotografije bio je Dušan Ivanović, kompozitor Marko Kon, scenograf Jelena Milinović, montažer Aleksandar Popović, a kostimograf Ivana Stojanović.

Muzički dokumentarci

Na programu ovogodišnjeg Grossmanna su i muzički dokumentarci.

Tako će biti prikazan film “Tusta” Andreja Korovljeva. Reč je o srpskoj manjinskoj koprodukciji, koja je, baš kao i film “Mališan”, nastala zahvaljujući i podršci Filmskog centra Srbije. Biće prikazani i filmovi “Električni orgazam za ljude budućnosti” Marije Vukić i kratkometražni “Suženi snovi: Repetitor u CZ-u” Igora Čoka i Lee Vahrušev, koji u fokusu ima koncert koji je u Okružnom zatvoru priredila i izvela grupa Repetitor 2017. godine.

“Električni orgazam za ljude budućnosti”

“Električni orgazam za ljude budućnosti” je rvi dokumentarni film o bendu Električni orgazam koji nas narativno vodi kroz njihovu 39 godina dugu karijeru. Film o usponima i padovima tokom karijere, ličnom odrastanju kroz faze kroz koje je bend prolazio, popularnosti i krizama, doslednosti i opstanku na sceni. Većina scena iz filma je snimljena na kanadsko-američkoj turneji maja 2018. godine. Za režiju i produkciju se postarala Marija Vukić, dok je koproducentkinja Tea Korolija. Direktor fotografije je Miško Nećak, koji je, uz Mariju Vukić, i montažer ovog filma. Za dizajn zvuka zadužen je bio Milan Mihajlović, dok se u filmu čuje originalna muzika Električnog orgazma. Nastanak i tog filma je podržao Filmski centar Srbije.

Tu su i kanadski distopijski film “Riot Girls” Jovanke Vučković, kanadske autorke srpskog porekla, i ruski fantastično-akcioni spektakl “Koma” reditelja Nikite Argunova, a u tom je ostvarenju jednu od najznačajnjih uloga odigrao naš Miloš Biković.

Foto: FCS promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
6
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
3
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
2
Zanimljivo
korisno korisno
1
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
9
divno
Predivno Predivno
8
Predivno
Super Super
3
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.