I ove zime od 25. do 28. januara u sklopu predstojećeg 32. izdanja Filmskog festivala u Trstu biće održan koprodukcioni market WEMW (Kada istok sretne zapad – When East Meets West). Za ovo idanje pomenutog marketa u različitim kategorijama odabrano je nekoliko srpskih projekata koji su trenutno u poodmakloj fazi postprodukcije.

Muzej revolucije

U segmentu nazvanom Poslednja stanica: Trst (Last Stop Triest), viđenom za dokumentarne filmove u fazi poodmakle montaže je i projekat dugometražnog dokumentarnog filma Muzej revolucije autora Srđana Keče.

U dve rečenice izložen, sinopsis glasi: u ostacima napuštenog utopijskog projekta raste neobično prijateljstvo između jedne devojčice i jedna starice. Kada grad počne da briše prostore u kojima one žive, nazire se kraj detinjstvu i snovima.

Film nastaje u produkciji filmske kuće UZROK, a u koprodukciji sa kućama Restart iz Zagreba i nutprodukce iz Praga. Producenti su Vanja Jambrović i Srđan Keča.

Projekat filma predstavljan je i nagrađivan na nizu pičing foruma: IDFA Forum, DOK Leipzig Co-production Market, Beldocs In Progress (gde je osvojio postprodukcijsku nagradu), Zagreb Dox Pro (gde je osvojio nagradu HBO Europe), East Doc Forum (gde je osvojio glavnu nagradu East Doc Platform) i CineLink Industry Days (gde je osvojio postprodukciju nagradu Digital Cube), a osvojio je i podršku čuvenog Fonda Sandens (Sundance). Muzej revolucije je prethodno podržan sredstvima za produkciju Filmskog centra Srbije, HAVC i Češkog filmskog fonda, sredstvima za razvoj MEDIA Fonda Evropske komisije, kao i od strane televizijskih kanala Al Jazeera Documentary Channel i RTL GEO. Premijera filma se očekuje u 2021. godini. Srđan Keča je autor zapaženih i nagrađivanih dokumentarca Mirage (2011) i Pisma ocu (2011).

Scena iz filma Muzej revolucije

Pomirenje

U isti segment ovog koprodukcionog marketa uvršten je i projekat jedne manjinske srpske koprodukcije – u pitanju je projekat dugometražnog dokumentarnog filma Pomirenje (ranijeg radnog naslova Krvna osveta) autorke Marije Zidar, koji nastaje kao koprodukcija Slovenije, Srbije i Crne Gore.

Na ovoj koprodukciji rade producentske kuće Vertigo (Slovenija), Film House Baš Čelik (Srbija) i Seagull Entertainment (Crna Gora), Ovaj projekat je ranije izborio podršku i Slovenačkog filmskog centra, Filmskog centra Srbije i Filmskog centra Crne Gore.

Kratak sinopsis: Ubistvo mlade žene postaje okidač za ovu balkansku dramu u čijem su središtu ponos, moć i porodične tajne. Njen ubica je osuđen i poslat u zatvor, ali pred ocem žrtve je baština prastare albanske tradicije – krvna osveta. On mora da ili oprosti kćerkino ubistvo ili da ubije člana ubičine porodice. Grupa lokalaca posreduje, a njih predvodi bivši agent tajne službe iz glavnog grada. Pod krinkom rituala oni vrše pritisak na oca da oprosti kako bi bila izbegnuta katastrofa. Ali možda i za posrednike ima nekakve koristi od ove tragedije.

Mrak

A za kategoriju This is IT, segment fokusiran na projekte igranih filmova u fazi izrade i postprodukcije, izabran je projekat srpskog filma Mrak scenariste i reditelja Dušana Milića.

U pitanju je filmska koprodukcija Srbije, Danske, Bugarske, Grčke i Italije, sa pričom nadahnutom istinitom porodičnom dramom srpske porodice na Kosovu i Metohiji.

Radnja psiho-horora Mrak se dešava u vreme martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji nakon Uskrsa 2004. godine. Film obrađuje temu života u stalnom strahu srpske devojčice Milice koja, nakon što su joj otac i ujak nestali, ostaje sama sa majkom i dedom u sablasnoj kući. Porodicu čuvaju prijateljski nastrojeni pripadnici italijanskog KFOR-a čija prekomanda, ipak, menja sve…

Direktor fotografije je Kiril Prodanov, scenograf Mile Jerermić, dizajner zvuka Kristijan Eidnes Andersen (čest saradnik Larsa fon Trira i Nikolasa Vindinga Refna), muziku će komoponovati Stefano Belon, dok će film montirati Janis Halkiadakis. U filmu se, osim Slavka Štimca (deda Milutin), Danice Ćurčić (ćerka Vukica) i malene debitantkinje Mione Ilov (devojčice Milice), pojavljuju i Nikola Rakočević (sveštenik Dositej), makedonski glumac Kole Angelovski (monah Živan), Slaviša Čurović (Blagoje) i bosanska glumica Slađana Bukejlović (učiteljica Dobrinka). Tu je i Flavio Parenti, italijanski glumac zapažene umetničke biografije koji u srpskom Mraku tumačiti italijanskog vojnika KFOR-a Mauricija.

Srpski producenti Mraka su kuće Film Deluxe Int i This and That Productions, producentkinja Snežana van Houwelingen, danski koproducent je Space Rocket Nation, bugarski RFF Stefana Kitanova, italijanski A Lab Debore Desio, a grčki Graal Konstantina Staurianoua. Dušan Milić je autor filmova Jagoda u supermarketu, Guča i Travelator, kao i televizijskih serija Folk i Sumnjivo lice.

Foto: Kiril Prodanov i Jana Lozeva


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
1
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
8
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
7
Zanimljivo
korisno korisno
6
korisno
okej okej
5
okej
divno divno
4
divno
Predivno Predivno
3
Predivno
Super Super
8
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.