Ovogodišnji, 47. Međunarodni filmski festival, odnosno FEST počinje 22. februara i traje do 3. marta pod sloganom “Bez zaštite”.

Na ovogodišnjem Festu biće prikazano 125 filmskih ostvarenja u takmičarskom i revijalnom delu. Takmičarski deo podeljen je na dve kategorije: Glavni takmičarski i srpski film, dok je revijalni podeljen u kategorije Glavni van konkurencije, FEST 47, FEST 47 Gala, Fokus Evropa, FEST predstavlja, Dokufest, FEST za mlade, Specijalne projekcije, FEST Klasik.

U oviru Glavnog takmičarskog programa naći će se 14 filmova iz Velike Britanije, Francuske, Libana, Argentine, Irana, Australije, SAD, Hrvatske, Azerbejdžana, Slovenije, Rusije.

U sastavu žirija su Bojan Vuletić, Milena Zupančić, Ioana Uricaru, Nada Šargin i Goran Bogdan.

Nagrade rezervisane za ovu kategoriju programa su: najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga, najbolji debi i nagrada žirija. Najbolji film na festivalu biće nagrađen Beogradskim pobednikom.

Za iste nagrade tamičiće se i ostvarenja domaće selekcije. U ovom segmentu biće prikazani filmovi srpske koprodukcije s Nemačkom, Poljskom, Slovenijom, Crnom Gorom i Hrvatskom. Žiri čine Lazar Bodroža, Daniel Rafaelić, Milan Marić, Wang Yao, Albert Wiederspiel.

Pored zvaničnih nagrada žirija, biće dodeljena nagrada Nebojša Đukelić za najbolji film regiona, Politikina nagrada Milutin Čolić, nagrada FIPRESCI žirija i nagrada FEDEORA žirija.

Festival otvara film “Miljenica” Jorgosa Lantimosa, premijerno prikazan u Veneciji, koji je poneo 10 nominacija za Oskara.

Nagrada Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti će biti dodeljena srpskom reditelju Dušanu Makavejevu, a Beogradski pobednik za dosadašnje stvaralaštvo biće dodeljen glumcu i reditelju Rejfu Fajnsu.

U okviru programa FEST 47 biće prikazani filmovi: “Hladni rat” Pavela Pavlikovskog, “Granice sveta” Gijoma Niklua, novi film Emira Kustirice o Hose Muhiki Pepe, jedan uzvišen život”, a na programu će se naći i najpopularniji filmovi svetske produkcije iz prošle godine poput Vice”, “Green book”, “The Wife”, “If Beale street could talk”, “Love Simon”, “Boy erased”, “Welcome to Marwen”, “Stan & Ollie”, “Under the silver lake”.

U FEST-u za mlade biće prikazan i japanski animirani film Mirai” nominovan za Oskara.

U okviru programa Dokufest naći se filmovi o Vitni Hjuston, Basteru Kitonu i Robertu Mičamu.

Filmski centar Srbije, u saradnji sa Jugoslovenskom Kinotekom i FEST-om, po peti put organizuje koprodukcijski market FEST Forward. Ovaj deo programa bice održan u prostorijama Jugoslovenske kinoteke, prva dva dana marta. U njegovom sklopu su dve selekcije – izbor srpskih projekata u razvoju i izbor internacionalnih projekata koji se fokusiraju na priče za žene, o ženama i/ili koje režiraju žene.

Foto: FEST/Promo

Karte za projekcije mogu se kupiti u Sava centru, Kombank dvorani i Domu omladine, sem na blagajnama tih dvorana. Mogu se nabaviti i online putem Ticket vision-a (ex-Eventim), kao i na svim Ticket vision prodajnim mestima (u tom slučaju, cena karata je uvećana za 20 din).

Za ostale projekcije karte se mogu kupiti na blagajni sale. Cene karata kreću se od 250 do 400 dinara, dok ce cena za filmove koji zatvaraju i otvaraju festival iznositi 500 dinara.

Projekcije se održavaju u Sava centaru, Kombank dvorani, Domu omladine, DKCB-u, Fontani, Muzeju jugoslovenske kinoteke, Jugoslovenskoj kinoteci, CZK Vlada Divljan, Cine Grand – Capitol Park Rakovica, Cineplexx UŠĆE Shopping Center, Cineplexx 4D Delta city, Cineplexx BIG Beograd, Art bioskop Kolarac i CZK Sopot.

Do danas, odnosno 15. februara ostvaruje se 10% popusta kupovinom kompleta karata.

Piše: Ksenija Stojiljković

Foto: FEST/Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
6
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
3
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
2
Zanimljivo
korisno korisno
1
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
9
divno
Predivno Predivno
8
Predivno
Super Super
3
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.