Izložba “Dnevnik o mami” Stefana Đorđevića i Boška Đorđevića biće otvorena 20. februara u galeriji Artget (Kulturni centar Beograda). u 19 časova. Izložba traje do 26. marta.

“Dnevnik o mami” je priča o Negrici Neci Đorđević, ispričana fotografijama njenih sinova, Stefana i Boška.

Godine 2017. Neci je po drugi put ustanovljen kancer, od kojeg se samostalno izlečila petanest godina ranije, koristeći alternativne metode lečenja. Ostaje pri odluci da se leči sama, i seli se u mali dom na jezeru u potrazi za isceljenjem.

Ovo je priča o svakodnevnoj borbi i poslednjim trenucima.

O ljubavi i želji za životom.

Biti prisutan, biti tu.

Ko je Negrica?

Negrica Neca Đorđević rođena je 28.12.1962. u Šljivoviku, malom selu u južnoj Srbiji. Detinjstvo provodi u staroj porodičnoj kući, zajedno sa devetoro članova domaćinstva.

Nakon osnovne škole, seli se za Bor gde završava srednju školu, i gde, nakon napuštanja studija u Kragujevcu, provodi ostatak svog radnog i životnog veka. Vanredno upisuje višu školu, radi kao kafe-kuvarica, knjigovođa, radnica u ćevabdžinici, a potom kao nastavnik informatike.

U Boru se zaljubljuje u Jovicu, ljubav svog života. Dobijaju dva sina. Godine 2002. je prvi put obolela od karcinoma grlića materice. Odlučuje da se leči samostalno, alternativnim metodama. Uspeva da se izleči. Petnaest godina kasnije, kancer se vraća. Ostaje pri odluci da se leči sama.

O Stefanu i Bošku

Stefan Đorđević je rođen 1987. godine u Boru. Nakon što se zbog studija seli u Beograd, njegovo dotadašnje glavno interesovanje, skejtbording, biva zamenjeno filmom i fotografijom. Završio je osnovne i master studije Kamere na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, i trenutno radi kao nezavisni reditelj i snimatelj na filmu i ostalim medijima. Režirao je kratki igrani film Poslednja slika o ocu, koji je nagrađivan na mnogim filmskim festivalima: Lokarno, Sarajevo, Zagreb, Beograd… Član je internacionalne asocijacije dokumentarnih fotografa, Zero Photos.

Boško Đorđević je rođen 1988. godine u Boru, gde je završio osnovno i srednje obrazovanje. Diplomirao je na Katedri za engleski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Nišu, i na Katedri kamere Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Bavi se fotografijom i filmom.

Foto: Stefan Đorđević


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
2
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
9
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
8
Zanimljivo
korisno korisno
7
korisno
okej okej
6
okej
divno divno
5
divno
Predivno Predivno
10
Predivno
Super Super
9
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.