Nakon godinu i po dana pauze na beogradskoj dreg sceni će se 7. i 8. juna, pod imenom Strike a Pose, održati kulturna manifestacija u Ustanovi kulture Parobrod, posvećena dreg kulturi.

Strike a Pose je projekat pokrenut od strane studentkinja Fakulteta dramskih umetnosti sa katedre za Menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture, planiran da se realizuje 7. i 8. juna 2021. godine u Ustanovi kulture Parobrod – sa osnovnim ciljem doprinosa afirmaciji ove vrste subverzivnog umetničkog izražaja, stvaranjem bezbednog prostora za performans, rušenjem stereotipa po pitanju marginalizovane društvene grupe i pokretanjem diskusije o dregu kao umetničkoj formi i njegovoj aktivističkoj moći u okvirima LGBTQ+ zajednice.

Programske celine ove kulturne manifestacije sastoje se iz filmske projekcije, tribine, radonice dreg šminke i na kraju, dreg performansa, sa fokusom na mlade neafirmisane dreg umetnike, od kojih će većina svoje prve performanse izvesti upravo tom prilikom.

Program prvog dana podrazumeva projekciju filma Paris is burning (1990.), kultnog ostvarenja u polju dokumentarne kinematografije koji tretira tematiku nastanka drega, kao i tribinu, koja za cilj ima stvaranje diskusije o dregu i njegovom značaju iz tačke gledišta sagovornika. Drugog dana održaće se radionica dreg šminkanja, tokom koje će polaznici uz stručnu pomoć iskusnih mentora u polju dreg umetnosti, imati mogućnost da se pripreme za predstojeći performans, planiran da se održi istog dana, koji je otvoren za publiku. Zaključnu aktivnost ovog projekta obeležiće pet nastupa, i pogram će, u maniru klasične dreg večeri, biti vođen.

Početak i trajanje programskih celina: 19 – 22h, ponedeljak, sedmi jun i 20 – 22h utorak, osmi jun.

Imajući u vidu celokupnu situaciju po pitanju medijskog tretmana, manjka svesti o realnosti života ljudi marginalizovanih društvenih grupa i netačnih stereotipa koji se temelje na nepostojanju želje za adekvatnim informisanjem – relevantnost projekta Strike a Pose leži upravo u nameri da se vrsta umetničkog izražaja poput drega potvrdi i uvaži kao ona od visokog značaja za ljude koji osećaju potrebu za upražnjavanjem kulturno – umetničkih potreba u tom maniru.

Svojim učešćem su, pri realizaciji projekta, mnogo doprineli Vladimir Krišćanski Takac, Andrej Ostroški, Alexis Vander Cunt, kao i vizuelni dizajner Konstantin Krstić.

Projekat Strike a Pose podržan je od strane Fakulteta dramskih umetnosti, Ustanove kulture Parobrod, Međunarodnog festivala kvir filma Merlinka, Alexandar Cosmetic-a, Prajd Info Centra i Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR).

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
6
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
3
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
2
Zanimljivo
korisno korisno
1
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
9
divno
Predivno Predivno
8
Predivno
Super Super
3
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.