Alizee de Pin biće prva francuska rezidentkinja u Pančevu, u okviru konkursa Ukrštene umetničke rezidencije između Srbije i Francuske u oblasti stripa.

Alizee De Pin razvijaće na rezidenciji svoj novi projekat – strip album od 120 strana. Strip album govori o nuklearnoj katastrofi po scenariju direktora “Grinpis” organizacije u Francuskoj.

Povodom dolaska u Pančevo, Alizee de Pin je rekla da se prijavila kako bi saznala više o srpskoj sceni stripa. Kako je rekla, najpoznatiji autor iz Srbije joj je bio Aleksandar Zograf.

“Ne sumnjam da postoji još mnogo uzbudljivih autora za koje ću moći da saznam, a takođe sam veoma raspoložena da se upoznam sa kulturom stripa u Srbiji, bilo da se radi o istoriji ili savremenoj sceni. Takođe me zanima da istražim srpski folklor i njegove vizualne oblike, budući da me je oduvek interesovao način na koji tradicionalni oblici i šabloni utiču na umetnost, knjige i stripove”, istakla je autorka.

Foto: Promo

“Takođe, osećam da će mi rezidencija u Pančevu dati novu perspektivu Evrope. Raditi negde je sjajan način da se upoznate sa mestom i iskusite njegove osobene kvalitete. Veoma sam uzbuđena što ću imati šansu da istražim ovaj grad, Srbiju i susedne zemlje i otkrijem kako će oni uticati na moj rad i tačku gledišta. Radujem se upoznavanju sa lokalnom scenom”, dodala je Alizee De Pin.

Ona će svoje radove izložiti na Nova Festivalu u Pančevu. Manifestacija će se u ovom gradu održati tokom decembra ove godine.

Dragana Radanović

Dragana Radanović biće prva rezidentkinja iz Srbije u Kući autora u Angulemu u Francuskoj. Radanović je na konkurs prijavila projekat “Nova slika detinjstva – eksperimenti”. Njen rad istražuje konstrukciju detinjstva u stripovima i pronalazi nove načine pripovedanja o tom životnom periodu.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
8
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
5
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
4
Zanimljivo
korisno korisno
3
korisno
okej okej
2
okej
divno divno
1
divno
Predivno Predivno
10
Predivno
Super Super
5
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.