Stručna vođenja istoričara umetnosti i kustosa mode Stefana Žarića kroz izložbu „Ljubav je ljubav: Radost venčanja za sve Žan Pol Gotje“, kao i posebne radionice namenjene deci, biće održavane svake subote i nedelje tokom trajanja izložbe u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Tema prvog stručnog vođenja istoričara umetnosti i modnog kustosa  Stefana Žarića, koje će biti održano ovog vikenda (12. i 13. decembar) u 12h, je – „Modni manifest Žan Pol Goteja“.

Žan-Pol Gotje je u svom dizajnu sledio jedno pravilo, a to je da pravila nema. Eklektičan modni izraz koji se kreće između larpurlartizma francuske visoke mode, pariskih kabarea, budoara i burleski, panka londonskih ulica, njujorškog andergraunda i američkog pinapa rezultirao je kompleksnim umetničkim opusom koji obiluje dihotomijama. Odgovarajući na duh vremena a potom ga i dekonstruišući, Gotje naglašava individualnost i slobodu izbora kao ključne komponente svoje kreatorske poetike. Od kultne mornarske majice i „kornet“ korseta pa do poslednjeg poklona publici u januaru 2020. godine, francuski modni umetnik – što Gotje svakako jeste – ostavio je iza sebe nasleđe koje podjednako živi na ulicama, modnim pistama, ali i u muzejima. Uvodno vođenje će upravo ispratiti formiranje svojevrsnog modnog manifesta Žan-Pol Gotjea, od modnih pista do Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, postavljajući, te odgovarajući na pitanje: da li je modi mesto u muzeju?“, ističe Stefan Žarić.

Istoričar umetnosti i kustos mode u Artis Centru Stefan Žarić posebno je fokusiran na oblast muzeologije mode. Kao stipendista Vlade Sjedinjenih američkih država, Evropske komisije, Asocijacije istoričara mode, Komiteta za kostim Međunarodnog saveta muzeja (ICOM) i Geti fondacije znanje iz istorije i teorije mode sticao je u Americi, Estoniji, Velikoj Britaniji i Japanu. Za master rad o modnim ilustracijama Milene Pavlović Barili, Stefan Žarić nagrađen je prestižnom jubilarnom nagradom Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za najbolji master rad iz istorije umetnosti. Trenutno pohađa doktorske studije na Univerzitetu u Novom Sadu, na kojima se bavi temom mode u engleskoj književnosti.

Muzej savremene umetnosti u Beogradu misli i na svoje najmlađe posetioce, te će za njih biti organizovane radionice namenje deci uzrasta od 4 do 12 godina. Program radionica realizuje i vodi Natalija Dabić, muzejski edukator i likovni pedagog.

Kroz teme kao što su: kreiranje i izrada odeće i kostima za lutke i super heroje, izrada maski, asesoara za glavu, delova kostima, polaznici radionica će imati priliku da osim kreativnog izražavanja saznaju razne zanimljivosti vezane za rad i dela umetnika Žan Pol Gotjea i da im se približi jedna nova vrsta dimenzije iz oblasti savremene umetnosti kojoj modni dizajn jednim delom pripada. Ovog vikenda, 12. decembra, tema radionice će biti – moj kostim.

Na ovoj radionici ćemo obrađivati temu kostima kroz rad umetnika Žan Pol Gotjea. Koji je značaj kostima kroz istoriju, gde sve prepoznajemo kostim, kostim kao modni izraz , uticaji I zanimljivosti pod kojima je Gotje formirao svoj stil izražavanja i slično“, kaže Natalija.

Radionice se održavaju subotom u dva termina: 13:00 – 14:30  i 15:00 – 16:30 u prostoru MSUB, a materijal koji je potreban za rad je obezbeđen.

Svi zainteresovani roditelji mogu prijaviti svoje dete na radionicu putem email-a:  [email protected] .

U prijavi je potrebno napisati termin dolaska, ime i prezime deteta, godine, ime jednog roditelja i kontakt telefon.

U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom radionice će biti održane u malim grupama (maksimalan broj polaznika je desetoro po grupi) uz sve propisane mere zaštite: obavezno korišćenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, dezinfikovanje ruku sredstvom na bazi alkohola i rastojanje od dva metra između dve osobe.

Foto: Bojana Janjić

Evropska premijera izložbe Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve Žan Pol Gotjea, broji ukupno 38 venčanica visoke mode kreiranih u periodu od 1990. do 2000. godine, nastaje kao finale izložbe Modni svet Žan Pol Gotjea: od trotoara do modne piste koja je u 12 gradova sveta privukla više od dva miliona posetilaca, obarajući rekorde posete modnih izložbi.

Poseban ekskluzivitet beogradske postavke je premijera čak osam haljina koje ranije nisu bile deo postavke. Karte za izložbu prodaju se u vremenskim slotovima i mogu se kupiti onlajn putem servisa Ticket.rs ili na biletarnici Muzeja.

Značajni deo organizovanja ove izložbe je i saradnja privatnog privrednog i kulturnog sektora, budući da je projekat gotovo u potpunosti realizovan uz pomoć brojnih sponzora. Kompanija Galenika a.d. Beograd kao premijum sponzor se sa velikim zadovoljstvom uključila u podršku projekta.

Foto: Bojana Janjić


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
8
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
5
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
4
Zanimljivo
korisno korisno
3
korisno
okej okej
2
okej
divno divno
1
divno
Predivno Predivno
11
Predivno
Super Super
5
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.