Samostalna izložba “Suzovača”, umetnice Dee Džanković otvara se 8. jula u 19 časova u Galeriji Monolog u Cetinjskoj 15, u Beogradu.

O izložbi “Suzovača”

Umetnost je uvek sredstvo komunikacije. Ponekad da izrazi konkretnu misao, viziju ili aspekt, a ponekad da artikuliše apstraktni ili emocionalni univerzum izvan reči.

I obrnuto, na umetnost je uvek uticao sam čin komunikacije. Argumenti, rasprave, kritike i nove inspiracije su jedni od ključnih izvora kada je u pitanju stvaranje umetnosti.

Često ova mesta komunikacije i sama postaju subjekat umetničkih radova. Rafaelova freska “Atinska škola”, slika “Veseljaci tokom Maslenice” Franca Halsa ili “Ručak” Dijega Velaskeza, između bezbroj drugih, prikazuju različite oblike verbalne komunikacije u raznovrsnim društvenim okruženjima tokom različitih vremenskih razdoblja.

Prikazi mrtve prirode i svakodnevnih životnih situacija, često smeštenih u kuhinjama, restoranima ili barovima, takođe ističu ova mesta interpersonalne razmene.

Dea Džanković u svome radu istražuje jedan poseban društveni konstrukt unutar koga se odigrava određeni oblik verbalne interakcije.Tokom njene izložbe, galerija Monolog će odražavati kafanu, važno jezgro društvene interakcije u Srbiji.

Kafana je mesto gde odlazimo da bi se oslobodili, to je okruženje koje ohrabruje emocionalne izlive, vikanje, plač, fizičke obračune, priznanja, pokajanja i lomljavu stakla.

Jedan od ključnih sastojaka ove jedinstvene atmosfere je rakija.To je ulje koje podmazuje ovaj nepredvidivi motor emocija.

Naziv “Suzovača” se odnosi na centralni umetnički rad postavke na izložbi, flašu rakije napravljene od suza. U ovom slučaju, suza Dee Džanković. Slana metafora za flaširane emocije.

Naziv izložbe i njen centralni rad su nastali kao igra reči, od tipičnih naziva za rakiju u zavisnosti od ukusa, i suza kao njenog ključnog sastojka. Štaviše, ona predstavlja specifičnu formulu koja spaja suze i alcohol oblik tečnosti koja može da se konzumira. 

(Iz kustoskog teksta Jan Gustav Fiedler i Denis Leo Hegić)

Posetioci će moći do 5. avgusta da vide, najnovije video radove i instalacije ove umetnice.

Dea Džanković / Foto: Nikola Rudić

O galeriji Monolog

Galerija Monolog kao sastavni deo Museum of Now (MON) iz Berlina, definiše sebe kao svojevrsnu “crnu kutiju”, koja mapira kako aktuelne trendove i vibrantnost savremenog umetničkog trenutka, tako i predviđa buduće trendove. Smeštena u centar beogradske alternativne scene – bivša Bajlonijeva pivara u Cetinjskoj ulici – galerija otvara prostor za slobodnu artikulaciju ideja i savremenih tema stvaraocima iz celog sveta, a zamišljena je kao kreativni kanal povezivanja između Beograda i Berlina sa Museum of Now (MON) i Supermarket Lab-om kao osnivačima inicijative.


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
10
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
7
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
6
Zanimljivo
korisno korisno
5
korisno
okej okej
4
okej
divno divno
3
divno
Predivno Predivno
2
Predivno
Super Super
7
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.