Uz prisustvo ljubitelja francuske kinematografije sinoć je, u Kombank dvorani počeo prvi Festival francuskog filma. Francuski reditelj Erik Laven čiji je film„Bez filtera” (Chamboultout/ No filter) otvorio ovaj filmski događaj pozdravio je publiku i u duhu komedije koja mu je svojstvena najavio početak jedne lepe srpsko-francuske saradnje. 

Erik Laven / Foto: MCF

Prisutnima se obratio i ambasador Republike Francuske u Srbiji gospodin Frederiko Modoloni, kao i glumci Tamara Krcunović i Radivoje Raša Bukvić, “kumovi” Festivala francuskog filma. 

“Bez filtera” reditelja Erika Lavena prati priču Beatris, koja proslavlja objavljivanje svoje knjige u kojoj priča o nesreći koja je zadesila njenog muža. Iako je postao slep Frederik je zabavan i potpuno nepredvidiv – bez filtera. 

“Scenario za film je nastao u vozu na putu ka Marseju. Delimično je zasnovan na istinitoj priči. Moja prijateljica, sa časova tenisa, napisala je knjigu u kojoj je govorila o svojim prijateljima, a njima se to baš i nije dopalo”  rekao je reditelj Laven. 

Foto: MCF

Domaća publika imaće prilike da vidi i ostvarenja sa ovogodišnjeg Kana, film „Laka devojka“ (Une Fille Facile/An Easy Girl) rediteljke Rebeke Zlotovski kao i film „Sibil“(Sibyl) rediteljke Žistin Triet, koji će biti prikazan poslednje večeri Festivala francuskog filma, 1. juna.
 

U glavnom programu biće prikazan i dokumentarac, poslednji film rediteljke Anjes Varde“Varda By Agnes”, koji do sada nije prikazivan kod nas, a svoju premijeru imao je na Berlinalu ove godine. 

Foto: MCF

Među ostalim filmovima na Festivalu će se naći još ostvarenja, kao što su: “Jaovo putovanje” („Yao“) reditelja Filipa Godoa, „Kazanova, poslednja ljubav“ (Casanova, Last Love“) reditelja Benoa Žakoa, „Osećam se dobro” (I Feel Good) reditelja Benoa Delepina i Gustava Kervena, „15 minuta rata“ (L’intervention/15 Minutes Of War) reditelja Freda Grivoa.

Pored glavnog programa od 28. maja do 1. juna u Kombank Dvorani biće prikazana i retrospektiva filmova rediteljke Anjes Varde.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Kombank Dvorane.

Cene ulaznica su 400 dinara po projekciji u okviru glavnog programa, a za filmove Anjes Varde cena će biti simboličnih 100 dinara.

Foto: MCF


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
26
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
16
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
13
Zanimljivo
korisno korisno
10
korisno
okej okej
6
okej
divno divno
3
divno
Predivno Predivno
33
Predivno
Super Super
16
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.