Na svečanom događaju Svetlosti pozornice povodom Dana Madlenianuma koji je pomeren sa 30. januara na 6. februar, u 19 časova, umesto Ivana Bosiljčića nastupiće Dimitrije Cincar Kostić, tenor.


Iz Madlenianuma obaveštavaju da su prinuđeni da pomere koncert sa 30. januara na subotu 6. februara od 19 časova.

Publika karte može zameniti ili vratiti od 30.1. do 6.2.

Radno vreme blagajne u pozorištu je: subota od 17 do 19 časova, radnim danom od 9 do 16 časova.

Radno vreme blagajne u Muzeju: subota i nedelja od 10 do 20 časova, radnim danom sem ponedeljka od 12 do 20 časova.


Opera i teatar Madlenianum 26. januara puni 24 godine koliko je prisutan na pozorišnoj karti Srbije. Ne samo da je svojim delovanjem značajno doprineo muzičkom i dramskom pozorištu na ovim prostorima, on je i u svetu prepoznat kao renomirana teatarska kuća, čiji osnivač i vlasnik gospođa Madlena Zepter, promišljenim odabirom programa i saradnika preko dve decenije gradi ime najveće srpske zadužbine na desnoj obali Dunava.

Povodom Dana Madlenianuma u subotu 30. januara od 19 časova biće održan svečani koncert pod nazivom Svetlosti pozornice. Uz učešće vrhunskih umetnika koji su godinama gradili muzički repertoar ove kuće, a koje predvodi glumac Ivan Bosiljčić, zatim soprani Branislava Podrumac i Mina Gligorić, a prati ih mladi tenor, koji tek treba da zasjaj u ansamblu naše kuće – Dušan Svilar, predstavićemo se sa nesvakidašnjim i zabavnim programom. Koncert je zamišljen kao spoj opere, operete, mjuzikla i klasičnih hitova iz 60-tih godina; biće to emotivno veče u kome će naši solisti zablistati u prepoznatljivim hitovima sa naše scene, ali i u numerama u kojima ih do sad publika nije mogla čuti. Soliste će pratiti kvartet „Habanera“ i za klavirom Milivoje Veljić. Da bi čitav program dobio dodatnu slavljeničku notu angažovali smo reditelja Roberta Boškovića, za dodatne tekstove i dinamične prelaske između numera.

Glumac Ivan Bosiljčić zbog svog angažovanja u Rusiji nije odavno igrao na domaćim scenama. Poznat je po seriji svojih muzičko-poetskih večeri koje je uspešno godinama izvodio na sceni Madlenianuma. Kao izvrstan pevač i plesač jedan je od najzačajnijih glumaca savremenog muzičkog teatra u Beogradu, za šta je i dobio “Sterijinu nagradu” za ulogu Maneta u mjuziklu Zona Zamfirova. Glumu je diplomirao u klasi Vide Ognjenović na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Stalni je član ansambla drame u Narodnom pozorištu, ali je i stalno angažovan u Pozorištu na Terazijama, kao i u našoj kući gde već godinama uspešno nastupa u mjuziklu Jadnici, a poznate su i njegove uloge u mjuziklu Rebeka i dramama Veliki Getsbi i Miris kiše na Balkanu. Bavi se pedagoškim radom kao asistent prof. Vide Ognjenović na Akademiji lepih umetnosti. Brojne su nagrade koje je dobio u svojoj plodnoj karijeri, da pomenemo samo najznačajnije “Zlatni ćuran” i “Zoranov brk”, kao i brojne nagrade za glavne uloge u poznatim filmovima i serijama.

Sopran Branislava Podrumac višestruko je nadarena umetnica velike moći transformacije koja sa podjednakom lakoćom vlada scenom u operskim, operetskim, mjuzikl, pa čak i dramskim ulogama. Diplomirala je solo pevanje na FMU u Beogradu, u klasi profesorke Radmile Smiljanić. Usavršavala se na brojnim majstorskim kursevima. Na operskoj sceni je debitovala 2003. godine kao član Operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu naslovnom ulogom u Pučinijevoj Sestri Anđeliki. Široj javnosti postala je poznata nakon tumačenja glavne uloge (Ja) u hit mjuziklu Rebeka Silvestera Levaja, za koju je dobila nagradu UMUS-a za najboljeg mladog umetnika u 2012. godini. Ovom ulogom započela je uspešnu saradnju sa operom i teatrom Madlenianum, gde tumači uloge Hane u opereti Vesela udovica, Nede u operi Pajaci, Eponine u mjuziklu Jadnici, Franci u opereti Bečka krv, Papagene u verziji Čarobne frule za decu, Ore u operi Suton Stevana Hristića, kao i dramsku ulogu Vide u predstavi Male tajne u režiji Gorana Markovića. Poznata je i po koncertnim izvođenjima. Posebno mesto u njenoj karijeri prestavljaju negovanje tradicionalne i duhovne muzike, ali i izvođenje savremenih dela klasične muzike. Članica je nekoliko ansambala sa kojima redovno nastupa na koncertima, festivalima i prigodnim kulturnim manifestacijama od kojih se izdvajaju: Libercuatro specializovan za izvođenje tango muzike, kao i Trio Casablanca i No Boundaries duo sa repertoarom filmske i popularne klasične muzike. Branislava je poznata po edukativnom radu u programima Beogradske filharmonije (koncertna svita Hari Poter i čarobnjakov kamen 2006, 2016 i 2018) i Opere i teatra Madlenianum (Čarobna frula za decu 2013). Takođe je bila glavni protagonista dokumentarno–igranog filma Gorana Paskaljevića Beograd: Otići ili ostati (2002) u produkciji nemačko–francuske televizije Arte, i glavni protagonista dokumentarnih TV filmova: Od Boga dar (1997) i Boja duše (2019) autora Vladimira Perovića. Članica je Udruženja muzičkih umetnika Srbije sa statusom samostalnog umetnika.

Mina Gligorić, sopran je osnovne i master studije solo pevanja završila u klasi prof. Katarine Jovanović na FMU u Beogradu. Proglašena je za najboljeg studenta u 2014/2015. godini. Dobitnik je brojnih nagrada, a ističe se nagrada za najboljeg mladog izvođača u 2019.godini, koju dodeljuje revija “Muzika klasika”. Usavršavala se sa istaknutim imenima među kojima su Olga Makarina iz Metropoliten opere, Dejvid Gaulend iz Rojal opere, Vladimir Redkin iz Baljšoj teatra, Marjana Lipovšek i drugi. Interpretirala je više od 9 solističkih uloga za godinu dana, među kojima se izdvaja uloga Koštane u istoimenoj operi Petra Konjovića, koju je premijerno izvela na sceni Narodnog pozorišta posle 60 godina od poslednjeg izvođenja. U pozorištu Madlenianum debitovala je kao Pamina u Čarobnoj fruli, Kozet u Jadnicima i Valensijen u Veseloj udovici, a u ovoj sezoni i kao Hana Glavari u prethodno spomenutoj opereti i Fantin u Jadnicima. U Zvezdara teatru deo je glumačke postave u predstavi Feliks. Neguje i savremeno umetničko stvaralaštvo, te je ove sezone bila i deo Rosi festa i projekta koje je organizovala SANU, izvodeći kompozicije srpskih autora. U oblasti pedagogije, bila je profesor pevanja u muzičkoj školi “Kosta Manojlović”, a sada se posvećuje i tehnici popularnog pevanja koja nije dovoljno razvijena na ovim prostorima.

Dušan Svilar (tenor), rođen je u Subotici. Diplomirao je na osnovnim i master akademskim studijama na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, ulogom Lenskog iz opere Evgenije Onjegin P.I. Čajkovskog, na smeru za solo pevanje u klasi mr Anete Ilić red. prof. U muzičko-scenskim delima nastupa u ulozi Fantoma iz opere u istoimenom mjuziklu Endru Lojd Vebera, u Pozorištu na Terazijama, i u ulozi Dragutina Dimitrijevića Apisa u mjuziklu Tajna Crne ruke u režiji Ljubiše Ristića, u produkciji KPGT. Nastupa kao solista sa orkestrom Ministarstva odbrane ,,Stanislav Binički“, Novosadskim Big Bendom, Subotičkom filharmonijom, Zrenjaninskom filharmonijom i drugim orkestrima u regionu. Učesnik je velikog broja muzičkih festivala gde je osvojio nagrade publike u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Belorusiji i u Rusiji. Nadamo se da će se ove sezone pridružiti ansamblu operete-mjuzikla Vesela udovica kao Kamil de Rosiljon.

Foto: Madlenianum


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
6
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
3
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
2
Zanimljivo
korisno korisno
1
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
9
divno
Predivno Predivno
8
Predivno
Super Super
3
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.