Kratki animirani film uglednog srpskog filmskog autora Borislava Šajtinca imaće svoju svetsku premijeru na ovogodišnjem, 67/68. Martovskom festivalu.

Film „Kad oružje govori“ (Quand les armes parlent, Francuska, 2019. / 6’6’’) biće prikazan na otvaranju Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Autor svoje ostvarenje kratko opisuje ovim rečima: „Kada nema više šta da se kaže, oružje počinje da govori“.

O autoru

Borislav Šajtinac, srpski autor koji živi i radi u Parizu, debitovao je u animiranom filmu 1969. godine ostvarenjem „Izvor života“, koje je snimio u saradnji sa Nikolom Majdakom.

Sledi njegov prvi samostalni, eksperimentalni film „Analiza”, a zatim i animirani „Nije ptica sve što leti“ iz 1970, kojim počinje rad kao scenarista, animator i reditelj. Njegovi filmovi su osvojili brojne nagrade na prestižnim domaćim i inostranim festivalima. Poznat je i priznat širom sveta kao inovativan animator, grafički virtuoz, stručnjak za efektnu političku satiru i crni humor.

Na 57. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma dobio je nagradu za životno delo, a 2016. i Zlatnu plaketu Beograda za animirani film „Politika“, kao najbolji u međunarodnoj kratkometražnoj selekciji Martovskog festivala. Njegovi radovi nalaze se u kolekcijama i izlagani su u muzejima u Beogradu, Novom Sadu, Hanoveru, Bonu, Bazelu, Parizu, Strazburu.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
1
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
8
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
7
Zanimljivo
korisno korisno
6
korisno
okej okej
5
okej
divno divno
4
divno
Predivno Predivno
3
Predivno
Super Super
8
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.