Svetska premijera dokumentarnog filma „Samo za naše oči: Džon Glen” (For Our Eyes Only: John Glen), o čuvenom britanskom reditelju pet filmova o Džejmsu Bondu, biće održana 24. aprila u Velikoj sali Doma omladine Beograda, u okviru ovogodišnjeg duplog 67/68. izdanja Martovskog festivala.

Britanski režiser Džon Glen bio je 2017. počasni gost šestog međunarodnog filmskog festivala „Sinevejs“ u nemačkom gradu Brunsvik, gde je primio nagradu za životno delo kao montažer, režiser druge ekipe i režiser.

Ovaj dokumentarac sadrži iscrpan razgovor koji je sa Glenom vođen pre festivala u njegovom domu u Oksfordširu, a tu su i izjave koje su dali Mod Adams, glavna glumica filma „Oktopusi“ i glumica Beatris Liber, koja je igrala u filmu „Operacija svemir“, kao i nemački filmolozi Viland Švanebek i Ivo Ricer, i drugi.

Karijera Džona Glena kao montažera, režisera druge ekipe i režisera, koja između ostalih obuhvata i ostvarenja „Asovi: Gvozdeni orao III“  i „Kristofor Kolumbo: otkriće“ tema je ovih razgovora, dok se režija pet filmova o Džemsu Bondu („Samo za tvoje oči“, „Oktopusi“, „Pogled na ubistvo“, „Dah smrti“ i „Dozvola za ubistvo“) analiziraju u odnosu na njegovu režiju druge ekipe akcionih scena filmova „Divlje guske“ ili filmova Pitera Hanta „Zlato“ i „Viči na đavola“.

Scenarista i reditelj ovog filma je Karsten Panic (Carsten Panitz), koji je diplomirao engleski i američki jezik i književnost na Univerzitetu Bilefeld 2009. sa radom o režiseru Džonu Karpenteru. Snimio je nekoliko kratkih filmova kao scenarista/režiser, bio je izvršni producent dugometražnog igranog filma „Zvischen Sommer und Herbst“ scenariste/režisera Danijela Mansa. Priprema svoj prvi igrani film kao scenarista/režiser i režira scensku adaptaciju Hofmanovog dela „Der Sandmann“ kao monodramu sa glumcem Stefanom Majsnerom. „Samo za naše oči: Džon Glen“ je njegov prvi dugometražni dokumentarni film.

Film je rađen u produkciji kuće Fenomena Film Production, a pored Panica, producenti su Dr Mihael Flintrop i Dragana Latinović.

U filmu se pojavljuju: John Glen, Janine Glen, Maud Adams, Beatrice Libert, Dr. Michael Flintrop, Prof. Dr. Ivo Ritzer, Dr. Wieland Schwanebeck, Benjamin Lind

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
1
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
8
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
7
Zanimljivo
korisno korisno
6
korisno
okej okej
5
okej
divno divno
4
divno
Predivno Predivno
3
Predivno
Super Super
8
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.