Novi film Ivana Ikića „Oaza“ imaće svetsku premijeru na Venecijanskom filmskom festivalu.

Film će biti emitovan u okviru prestižnih „Dana autora“ („Le Giornate degli Autori“).

„U takvom veoma konfuznom vremenu, koje se pred nama našlo, Venecija će biti prvi festival koji će se fizički održati pred publikom i koji treba svetsku kinematografiju da probudi iz kliničke smrti nastale usled pandemije“, rekao je Ivan Ikić je u izjavi za sajt Filmskog centra Srbije.

Ovo je drugi srpski film koji će tokom 2020. godine imati svoju premijeru na jednom festivalu A kategorije. Prvi je film „Otac“ Srdana Golubovića, koji je u februaru prikazan u Berlinu.

„Kada sam saznao da će film biti uvršten u zvanični program Dani autora Venecijanskog filmskog festivala, osetio sam veliko rasterećenje, nakon svih ovih meseci strašne neizvesnosti, da li će film uopšte biti prikazan u bliskoj budućnosti. Na kraju, film je pronašao svoj put brže od svih mojih strepnji i nadanja“, dodaje Ikić.

Foto: Marija Strajnić

Priča Ikićevog filma „Oaza“ (ranije poznatog pod naslovom „Korisnici“) smeštena je u Dom za decu i mlade ometene u razvoju. Radnja se vrti se oko ljubavnog trougla između dve devojke i jednog mladića.

Scenarista i reditelj Ivan Ikić poznat je po debitantskom filmu „Varvari“ iz 2014. godine. Osim njega, na nastanku „Oaze“ su radili montažer filma Dragan von Petrović i direktor fotografije Miloš Jaćimović. Scenograf je Dragana Baćović, kostimograf Milica Kolarić, a snimatelj zvuka Aleksandar Perović.

U filmu glume debitanti Valentino Zenuni, Tijana Marković i Marijana Novakov. Uloge vaspitača poverene su Maruši Mejer i Goranu Bogdanu.

„Oaza“ je koprodukcija Srbije, Holandije, Slovenije, BiH i Francuske. Producenti filma su Sense Production iz Beograda (Marija Stojanović i Milan Stojanović). Koproducenti su Kepler Film iz Amsterdama, Tramal Films iz Ljubljane, SCCA Pro.ba iz Sarajeva i Les Flms D’Antoine iz Pariza.

Foto: FCS promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
5
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
2
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
1
Zanimljivo
korisno korisno
10
korisno
okej okej
9
okej
divno divno
8
divno
Predivno Predivno
7
Predivno
Super Super
2
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.