November 2, 2021

Svetske premijere novih filmova Srđana Keče i Dejana Petrovića na 34. festivalu IDFA u Amsterdamu

Dugometražni dokumentarni film „Muzej revolucije“  Srđana Keče i kratkometražno, takođe dokumentarno ostvarenje „Prilagođeni“ Dejana Petrovića imaće svetsku premijereu takmičarskom programu najvećeg i jednog od najznačajnijih festivala dokumentarnog filma u svetu − IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), koji će 34. put biti održan u Amsterdamu, od 17. do 28. novembra. Oba filma su nastala uz podršku i Filmskog centra Srbije (FCS).

Dugometražni dokumentarni film „Muzej revolucije“ autora Srđana Keče, koji je nastao kao koprodukcija Srbije, Hrvatske i Češke i uz podršku Filmskog centra Srbije, svetsku premijeru doživeće na predstojećem izdanju festivalu IDFA u Amsterdamu, najprestižnijem festivalu dokumentarnih ostvarenja u čitavoj Evropi, i to u u okviru selekcije nazvane „Luminous“, viđene isključivo za premijerne filmove.

Sinopsis predočen u par rečenica glasi: U ostacima napuštenog utopijskog projekta raste neobično prijateljstvo između jedne devojčice i jedna starice. Kada grad počne da briše prostore u kojima one žive, nazire se kraj detinjstvu i snovima.

Srđan Keča je bio i scenarista i direktor fotografije u slučaju ovog svog ostvarenja, koje je, uz to, i montirao, zajedno sa Hrvoslavom Brkušić. Snimatelj zvuka bio je Radiša Cvetković, a dizajner zvuka Jakov Munižaba. Autor muzike za film je Hrvoje Nikšić.

Film je nastao u produkciji filmske kuće UZROK, a u koprodukciji sa kućama Restart iz Zagreba i nutprodukce iz Praga. Producenti su Vanja Jambrović i Srđan Keča, dok je Lukaš Kokeš koproducent. Projekat filma predstavljan je i nagrađivan na nizu pičing foruma: IDFA Forum, DOK Leipzig Co-production Market, Beldocs In Progress (gde je osvojio postprodukcijsku nagradu), Zagreb Dox Pro (gde je osvojio nagradu HBO Europe), East Doc Forum (gde je osvojio glavnu nagradu East Doc Platform) i CineLink Industry Days (gde je osvojio postprodukciju nagradu Digital Cube).

„Prilagođeni“ je kratkometražni dokumentarac koji nam otkriva jedinstveno prihvatilište za pse u Evropi, mesto u koje se svakodnevno dovoze psi lutalice, uhvaćene na periferiji grada. Uspostavljanjem paralele između azila za pse i društva i prikazivanjem procesa dresure pasa, film ukazuje na univerzalne probleme sa kojima se susrećemo od najranijeg detinjstva, preispitujući potrebu pojedinca da se prilagođava volji drugog, smatrajući ga autoritetom.

Zahvaljujući Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Republike Srbije film je snimljen u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici, jednom od tri zatvora u Evropi u kome se sprovodi program resocijalizacije osuđenika putem obuke pasa i jedinom u Evropi u kome postoji prihvatilište za pse u samom zatvoru.

Producent, reditelj i scenarista filma je Dejan Petrović, direktor fotografije Dragan Vildović, dok montažu potpisuju Aleksandar Uhrin i Aleksandar Popović. Snimatelj i dizajner zvuka je Nikola Cvijanović, a muziku je komponovao Vojin Ristivojević.

Film „Prilagođeni“ traje 19 minuta i takmičiće se za nagradu za najbolji film u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma. I prethodni Petrovićev dokumentarac „Isti” prikazan je takođe u takmičarskom programu ovog prestižnog festivala 2017. godine (IDFA 2017).

Foto: FCS promo