Mlada beogradska kantautorka Tamara Popović, poznatija pod umetničkim imenom tam, već godinu dana boji beogradsku muzičku scenu istovremeno nežnim i tamnim tonovima, uz prepoznatljiv i moćni bit. Ukoliko vas još nisu opčinili hitovi poput „kako treba“, „Na holdu“ ili „Sve dalje“, u intervjuu za Kulturni kišobran tam otkriva pod kojim se sve uticajima razvijao njen muzički izraz, kakvu energiju treba da nosi letnji hit, kao i koji su izazovi sa kojima se susreće mlada osoba na muzičkoj sceni u Srbiji. Intervjuisala Ivana Dinić.

KK: Pre otprilike godinu dana tvoj singl “kako treba” najavio je početak leta i obeležio ga zaraznim ritmom i gorko-slatkim tonovima. Da li je “Kako treba” inicijalno zamišljen da osvane u ovo godišnje doba i po čemu se razlikuje od klasičnih “letnjih hitova”?

tam: „kako treba” sam napisala u vreme kada je i izašla, samo godinu pre, tako da verujem da je zadržala tu energiju i drago mi je što smo je izbacili tada. Zapravo, iako se to često ne podudara sa uobičajenim viđenjem „letnjih hitova“, oni često sa sobom nose i setu, a ne samo slobodu i avanture koje leto donosi, takva je i ova pesma.

Foto: Iva Ilić

KK: Kako bi opisala svoj muzički izraz? Pod uticajem kojih pravaca i izvođača je on nastao?

tam: To je pop muzika sa uticajima različitih žanrova – trep, R&B, indie, alt rok… Kako je opseg muzike koju slušam prilično širok i trudim se da svakim danom bude što širi, tako se i uticaji šire.

KK: Koliko tvom sadašnjem pozivu freelance muzičkog izvođača doprinosi znanje i iskustvo stečeno na Fakultetu dramskih umetnosti?

tam: Utiče dosta na moje shvatanje muzičke industrije kao takve iz nekog šireg ugla, ali i na sam moj kreativni proces i estetiku. Međutim, otkad sam u januaru potpisala za Universal Music Serbia, ne smatram više sebe freelance izvođačem.

KK: Pesma “Na holdu” koja je izašla pre nešto više od dva meseca kao da je naslutila da će se nedugo potom mnoge svakodnevne aktivnosti naći na holdu. Koliko podsticajno je ovo privremeno “zaustavljanje” bilo za tvoj stvaralački proces?

tam: Kako uglavnom funkcionišem u puno bržem tempu, ovo je bio značajan period da stanem i zapitam sebe šta i kako želim dalje da radim. Dobila sam gomilu ideja i napravila mnogo dogovora sa samom sobom.

KK: Pesmu “Sve dalje” prati izuzetno zanimljiv muzički video. U kom delu umetničkog procesa najviše uživaš – pisanju teksta pesme, stvaranju muzike ili pretapanju muzičkog u vizuelno?

tam: Svi pomenuti aspekti bavljenja muzikom su mi jako dragi i uživam u svemu tome. U poslednje vreme me konkretno stvaranje muzike i bitova dosta zanima tako da mi je plan da više vremena posvetim tome u budućnosti.

KK: S obzirom da si se veoma mlada uspešno probila na muzičkom tržištu, kako bi ocenila perspektivu za mlade ženske muzičke izvođače u Srbiji? Postoje li određene poteškoće koje treba prevazići u tom pogledu?

tam: Iskreno, ne mislim da sam se još uvek probila, imam još da radim i gradim dok ne dođem do toga, ali jesam srećna zbog svega što sam do sada postigla i odzivom koji se dogodio. Iz moje perspektive smatram da je teško probiti se ako nisi deo neke grupe ljudi koja već funkcioniše i ima svoju hordu pratilaca, bez obzira kojeg si pola. Da li ćeš se probiti zavisi i od toga da li je klima na sceni pogodna za ono što ti radiš u tom trenutku…

Foto: Iva Ilić

KK: Gde možemo slušati tam u narednom periodu?

tam: Za sada nigde osim na Internetu, taj deo života mi je još uvek na holdu nažalost zbog ove globalne muke koja nas je sve zadesila.

Foto: Tanja Drobnjak


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
1
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
8
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
7
Zanimljivo
korisno korisno
6
korisno
okej okej
5
okej
divno divno
4
divno
Predivno Predivno
9
Predivno
Super Super
8
Super
Ivana Dinić

Ivana Dinić je studentkinja treće godine medjunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka, a piše veći deo svog slobodnog vremena. Uživa u otkrivanju novih, inspirativnih muzičara, posećuje pozorišta i putuje kad god ima priliku za to (čak i na male distance). San joj je da jednog dana objavi knjigu, a do tada osluškuje i zapisuje sve one priče za koje joj se učini da žele da budu ispričane.