U okviru Beogradskog meseca fotografije u galeriji Francuskog instituta će 9. septembra u 19h biti otvorena izložba “Tamo i ovde… Pariz-Teheran” francusko-iranske fotografkinje Niloufar Banisadr.

Povodom otvaranja izložbe, u galeriji Francuskog instituta u Beogradu biće priređen razgovor sa umetnicom (putem video linka).

Razgovor će voditi gdin David Pujado, direktor Beogradskog meseca fotografije i Monika Husar, PR u oblasti kulture i umetnosti.

Publika će razgovoru moći da prisustvuje uživo ali i online, putem linkova koji će biti objavljeni na društvenim mrežama Beogradskog meseca fotografije i Francuskog instituta.

Foto: Niloufar Banisadr

Prisustvo na otvaranju izložbe biće moguće jedino uz nošenje maske i poštovanje mera radi sprečavanja širenja COVID-19.

Vođenja kroz izložbu na francuskom i engleskom jeziku biće organizovana tokom septembra i oktobra. Izložba će nakon predstavljanja u Beogradu putovati i u druge srpske gradove u Srbiji i regionu.

Izložba će biti otvorena do 12. oktobra.

O autorki

Niloufar Banisadr je rođena 1973. godine u Teheranu gde je odrasla i školovala se u oblasti fotografije. Godine 2003. se seli u Francusku, prvo u Strazbur potom u Pariz, gde usavršava svoje znanje.

Svoja dela izlaže u Dubaiju i Istanbulu, potom u Arlu i Parizu zahvaljujući čemu postaje prepoznatljiva u oblasti fotografije i savremene umetnosti.

Godine 2013. Nilufar Banisadr postaje francuska državljanka i učestvuje u stvaranju galerije 55 Bellechasse, koja je otvorena retrospektivom njenih radova.

Foto: Niloufar Banisadr

Delo Nilufar Banisadr, koje se razvija i raste već 22 godine sastoji se od ponekad apstraktnih serija, najčešće figurativnih, koje spaja crvena nit bavljenja pitanjima prava žena.

Njen umetnički postupak često je percipiran kao angažovan i ponekad kontroverzan, dok ga Nilufar Banisadr predstavlja kao introspekciju i bavljenje svojim iskustvima kao žene, pretočenim u fotografiju.

Mešajući autoportrete i onirične figure, ona se bavi svojim razmišljanjima o takozvanom „sukobu kultura“ u Iranu. Nilufar Banisadr je svetski priznata umetnica čiji su radovi prepoznati i cenjeni kako od kritičara umetnosti tako i od publike.


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
6
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
3
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
2
Zanimljivo
korisno korisno
1
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
9
divno
Predivno Predivno
8
Predivno
Super Super
3
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.