October 8, 2021

“Tate na točkovima” u Baču i Beogradu

Putujućim karavanom kroz Bač i Beograd započeo je projekat “Prostor za tate – Tate na točkovima”, koji se, kroz aktivnosti, radionice i druženja sa tatama širom Srbije, bavi temama roditeljstva, rodne ravnopravnosti, edukacije i stvaranja većeg prostora za sve očeve, širenjem pozitivnih poruka o važnosti očinstva i ulogama očeva u aktivnom roditeljstvu, ali i u svakodnevnici odrastanja dece.

Vođa radionica, psiholog, novinar i autor serijala “Tata, ti si lud” Miša Stojiljković ističe kako su inicijalne radionice u Baču i Beogradu nadmašile sva njegova očekivanja.

“Iako su u pitanju jedna mala varoš i milionski grad koji se međusobno toliko razlikuju po svim kriterijumima za poređenje, pokazalo se da postoji velika potreba kod muškaraca da podele svoja roditeljska iskustva i otvoreno pričaju o svim izazovima s kojima se suočavaju kao očevi, supruzi, pa čak i dede! Posebno me je obradovalo to što su i u Baču i u Beogradu u radionicama učestvovali muškarci koji su već i dede i koji su imali priliku da se osvrnu na to kako je njima bilo pre četiri i pet decenija, kada su oni podizali i vaspitavali svoju decu.”

Radionice su namenjene svima koji žele da razmene svoja iskustva i da nauče nešto od drugih, a na prve dve radionice razgovaralo se o tome koliko tate u današnjem savremenom svetu učestvuju u porodičnom životu, kakva je danas njihova uloga i kolika je njihova posvećenost deci i porodici i odnosima sa njima u aktuelnom trenutku u 21. veku.

“Tokom ovih radionica svi smo imali prilike da naučimo ponešto jedni od drugih i da čujemo najrazličitija iskustva i mišljenja, ali se pokazalo da nam je svima zajednička želja da budemo što bolji očevi i muževi i da doprinesemo razbijanju nekih stereotipa vezanih za muškarce i njihovu ulogu u porodici i podizanju dece”, dodaje Miša.

Pored razmene iskustava, razgovora i korisnih saveta, bačke tate zajedno su pripremale gulaš, a radionicu u Beogradu pratila je izrada bedževa uz bedžomat iz organizacije “OKO Nas – Centra za kulturnu akciju” sa porukama i crtežima tata učesnika. Kako kažu učesnici radionice srećni su da su imali priliku da podele prostor i mišljenja sa drugim muškarcima tatama i dedama i da pričaju o temama o kojima se obično u muškom društvu ne priča.

“Na radionicama je započeto i snimanje kratkog filma čije se prikazivanje očekuje na završnom projektnom događaju, a tokom predstojećih meseci karavan će obići i Vrmdžu, Novi Pazar i Gornji Milanovac i jedva čekamo da čujemo i njihove priče”, kaže Jelena Pavlović iz Mikser organizacije, koordinatorka projekta.

Tate se mogu povezati i putem virtuelne platforme na sledećem linku: https://www.facebook.com/groups/4772319909468813

Foto: Franjo Gašparovski i Miloš Čubrilo