Čime nas to pejzaži, zaštitni znak naše poznate umetnice Tatjane Pirović, toliko očaravaju? pitali smo se krajem prošle godine, kada je Tatjana imala veoma zapaženu izložbu ,,Pod svodom svojim’’ u maloj galeriji doma Vojske Srbije. Tada smo se ponadali da smo konačno pronikli u tajnu Tanjinog izmaštanog plavetnila.

Međutim, i u 2021. godini, Tatjana nastavlja da nas inspiriše i da nas intrigira.

Pejzaži koji čine novu izložbu ,,Pusti lepoto ti si mi zrak’’, trenutno žive u jednoj divnoj, pomalo skrivenoj galeriji Lucida, u Čika Ljubinoj 11, gde smo imali priliku da razgovaramo sa umetnicom.

Tatjana je spontana, nežna, neposredna, kao i njena platna. Setnog pogleda uperenog ka zamišljenom horizontu, stičete utisak da ona nosi neku tajnu, tajnu kojom vas prosto okrzne u prolazu.

Tatjana Pirović, umetnica, i Vanja Pavićević, novinarka Kulturnog kišobrana i autorka rubrike Vanjin kulturni ćošak, autorka fotografije Mira Vujović

Vanja: Vaši pejzaži nam šapuću, golicaju nas, plešu sa nama, i jednom rečju – zavode nas. Šta nam oni poručuju?

Tatjana Pirović: Moji pejzaži pružaju blagost i mir… Često pružaju čistu emociju o Mediteranu.

Vanja Pavićević: Šta osećate u procesu stvaranja? U kom trenutku znate da ste uspeli da uhvatite često neuhvatljivu inspiraciju?

Tatjana Pirović: U procesu stvaranja tj. u završnici mog rada, taj trenutak je neuhvatljiv i tek kasnije mogu da ga odredim i definišem. Uvek treba ići dalje u stvaranju, jer možda je ono što sledi bolje od onog što smo imali.

Vanja Pavićević: Trenutno smo suočeni sa pandemijom, restriktivnim merama… Na koji način se nosite sa izazovima, i kako uspevate da uprkos zabrani putovanja misaono šetate toplim mediteranskim kamenom?

Tatjana Pirović: Korona je mnogima donela mogućnost da se konačno probude. Način na koji ja mogu najvernije da oživim u mislima mediteranski pejzaž bilo u Grčkoj, Dalmacijii ili Boki, jeste putem crtačkog i slikarskog gesta.

Tatjana Pirović, Svuda je podne, ulje na platnu, 2019, 50×70.

Vanja Pavićević: Pored pejzaža, Vaši ciklusi slika posvećeni univerzalnoj ljubavi veoma su prepoznatljivi. Da li je za njih potrebna nešto drugačija inspiracija? Kako biste uporedili ta dva ciklusa stvaranja?

Tatjana Pirović: Pored pejzaža, jednako često slikam figuraciju u jednom intimnom vidu. Potreban je drugačiji emotivni i slikarski podsticaj. Najplemenitija osobina čoveka jeste da nekoga voli posvećeno i istrajno, i ja se upravo trudim da takvu, plemenitu ljubav oživim na platnu.

Vanja Pavićević: Šta možemo da očekujemo od Vas u narednom periodu?

Tatjana Pirović: U narednom periodu pripremam jednu samostalnu izložbu posvećenu pre svega figuraciji. Mnogo se radujem proleću, u njemu je sve nekako lakše. Proleće mi, pored toplog vremena, donosi novu stvaralačku inspiraciju i lepo raspoloženje.

I mi se, zajedno sa Tatjanom, radujemo proleću, predstojećim izložbama, dok željno iščekujemo novi ciklus njenih toplih mediteranskih vetrova…. jer svako putovanje prvo započinje u nama.

Izložba je otvorena do 18. marta.

Podsećamo:

Foto: Mira Vujović/Tatjana Pirović/Kulturni kišobran kolaž


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
6
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
3
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
2
Zanimljivo
korisno korisno
1
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
9
divno
Predivno Predivno
9
Predivno
Super Super
3
Super
Vanja Pavićević
Slikar, pesnik i čuvar tajni beogradskih fasada. U slobodno vreme piše doktorat iz međunarodnog prava kulturnog nasleđa.