Kao i prethodnih godina, sastavni deo programa Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs biće i Teen program.

Teen program ove godine čini pet filmova namenjenih tinejdžerima. Biće organizovani i prateći profesionalno moderirani razgovori sa mladom publikom, koje vode selektorka programa Inja Korać i psihološkinja i psihoterapeutkinja Dubravka Radusinović.

Za 13. izdanje festivala, Teen program krasi i jedna novina. Sedmoro učenika i učenica Filološke gimnazije, IV Gimnazije, Francuske škole u Beogradu i Gimnazije u Čačku odabrali su tri dugometražna i dva kratka dokumentarna filma koji će biti prikazani u ovogodišnjem programu.

Tako će se na programu između ostalih naći ovogodišnji dobitnik Oskara u kategoriji najboljeg kratkog dokumentarnog filma. U pitanju je britansko ostvarenje “Kako učiti da voziš skejtbord u ratnoj zoni (ako si devojčica)” (Learning to Skateboard in a Warzone (If You’re a Girl)) rediteljke Kerol Dajsinger. Film pripoveda o devojčicama koje su u Kabulu naučile da čitaju, pišu – i voze skejtbord, uprkos kulturnim i verskim normama u Avganistanu koje ograničavaju sport i rekreaciju za žene i devojčice, posebno one koji potiču iz siromašnih naselja.

Foto: Promo

Rediteljka Masja Oms u holandskom filmu “Probisveti” (Punks) neverovatnom neposrednoću ulazi u svet mladih koji su zbog problema u ponašanju pod privremenim nadzorom psihologa.

Švedsko-britanski “Let iznad blokova” (Scheme Birds) Elen Fiske i Elinor Halin svedočanstvo je o odnosu između ratoborne škotske tinejdžerke Džeme, devojke iz blokova nadomak Glazgova, i njenog dede, o nasilju među mladima i hrabrosti da se iz njega istrgne.

Ruski “Hej! Učitelji” (Hey! Teachers!) Julije Višnevec je slika školstva iz vizure mladih profesora. A britanski film “Crna ovca” (Black Sheep) reditelja Eda Perkinsa, nominovan prošle godine za Oskara u kategoriji najboljeg kratkometražnog dokumentarnog filma, govori o odrastanju momka Kornelijusa Vokera. Njegov život je rasno obeležen, a o rasizmu govori iz perspektive glavnog junaka koji je istovremeno žrtva ali i nasilnik.

Kao i prethodnih godina, o najboljem filmu Beldocs Teen programa odlučivaće srednjoškolski žiri. Njegovi članovi će biti polaznici MiniDoc radionice namenjene srednjoškolcima zainteresovanim za produkciju kratkih dokumentarnih filmova. Uz pet naslova iz zvanične selekcije, biće organizovane i projekcije dokumentaraca nastalih na prošlogodišnjoj MiniDoc radionici, koje su koncipirali, razvili i snimili sami polaznici.


Trinaesto izdanje Beldocsa, koje je odloženo zbog pandemije korona virusa, umesto u maju biće održano od 3. do 10. septembra u Beogradu. U bogatom programu festivala, koji je četvrti put zaredom dobio podršku Evropske unije kroz program Kreativna Evropa MEDIA, biće prikazano više od 120 dokumentarnih filmova i VR/AR sadržaja.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
2
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
9
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
8
Zanimljivo
korisno korisno
7
korisno
okej okej
6
okej
divno divno
5
divno
Predivno Predivno
4
Predivno
Super Super
9
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.