Beogradski tenor Goran Dime obeležio je 15 godina svoje profesionalne karijere koncertom “Od Beograda do Toronta preko Sanrema”.

Koncert je održao u Betty Oliphant Theatre u Torontu, 5. oktobra. Sala je rasprodata nedeljama unapred, iako srpska zajednica nije pokazala veliko interesovanje za ovaj događaj.

Goran Dime i Ivan Jovanović / Foto: Miona Čolović

Ovo je peti solistički koncert Dimeta u Torontu. Prvi koncert u “Glen Guld” sali 9. septembra 2006. bio je događaj za sve ljubitelje napolitanske muzike, a premijera programa Frančeska Paola Tostija u istoj sali 2011. godine, učinila je da ovaj repertoar postane njegov zaštitni znak. 

To ne čudi, s obzirom na Dimetovu muzikalnost, izraz i posebnu, toplu boju glasa, ali i na odličan izbor profesora kod kojih se usavršavao – od Gaetana Bardinija (Italija) i Radmile Smiljanić, do Biserke Cvejić i Olivere Jovanović (Beograd).

Foto: Miona Čolović

Iako je još davne 2003. Goran Dime u svom prvom nastupu na maternjem jeziku osvojio nagradu za duet godine na pop festivalu u Herceg Novom (🎵numera “Šta ću tebi ja” 🎵), tek nekoliko godina kasnije na nagovor klasik pop producenata Dime počinje da deluje i u tom žanru. 

Ostaće upamćen u svojoj zemlji kao prvi klasično školovan pevač koji je objavio nekoliko spotova sa pop pesmama, a istovremeno, izvodeći i klasični repertoar – dva puta napunio najprestižniju koncertnu dvoranu u Srbiji, beogradsku Veliku salu Kolarčeve Zadužbine (2011. i 2012.).

Uspešno sarađuje sa svojim pijanistom Ivanom Jovanovićem koji takođe živi i radi u Torontu, a i sa producentskom kućom “Akashic Rekords”, za koju priprema novi CD.

Igor Vrabac i Meira Alaraj, gosti koncerta / Foto: Miona Čolović

“Početak mog muzičkog života u Kanadi obeležilo je snimanje pesama koje se mogu čuti na Youtube: “She”, “Besame mucho” i “Fascination”. Odlučio sam da CD bude na italijanskom jeziku, zvaće se “Dime u Sanremu” i na njemu će se naći hitovi sa ovog divnog festivala. Naravno, koncertna aktivnost ostaće moj prioritet, i očekujem da ću već 2020/21 imati nova evropska gostovanja. Nadam se da je publika uživala i u nastupu moje gošće Meira Alaraj koja ima samo 14 godina i koja je izvela dve numere uz klavirsku pratnju – Igor Vrabac i Ivan Jovanović ”, rekao je posle koncerta Goran Dime.

Piše: Marina Bulatović
Foto: Miona Čolović


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
9
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
6
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
8
Zanimljivo
korisno korisno
4
korisno
okej okej
3
okej
divno divno
2
divno
Predivno Predivno
2
Predivno
Super Super
20
Super
Marina Bulatović
Bila je jedan od pionira PR profesije u Srbiji, a njen roman prvenac „Nina od Arabije“ čitaju ljubitelji pisane reči u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni. U slobodno vreme piše za portale: Sputnjik Srbija, Kulturni kišobran i MediaSfera; i za magazine: Turistički svet, Biznis Magazin, Ona i Ilustrovanu Politiku.