Nakon Dočeka 31. decembra, kada je deo predstave „Tesla, izumetnik“ u režiji Nebojše Bradića, izveden kod mosta Duga, publika će premijerno izvođenje gledati u subotu, 22. januara na sceni „Pera Dobrinović“ u Srpskom narodnom pozorištu.

Drama „Tesla, izumetnik”, kao i roman Vladimira Pištala „Tesla – portret među maskama“ kojim je inspirisana, nije biografska rekonstrukcija jednog života, već priča koja se uspostavlja kao paradigma slike savremenog sveta. U tom svetu se vodi večita borba između onih koji vide dalje i dublje, koji ispod pojavnih oblika naslućuju moćne sile koje žele da oslobode i onih drugih, čiji se uvid u snagu tih sila ograničava na potrebu da ih kontrolišu i nadziru.

Glumac Marko Marković, koji tumači lik Nikole Tesle, kaže da ga je u ovom romanu oduševio veliki naučnik – čovek, dečak, onaj koji se pita, plaši, seća i na kraju umire.

„Tesla za sebe kaže da je uvek bio ispred đavola. Njegova stvarnost dokazana je njegovim izumima, a snaga ubeđivanja svih onih od kojih je zavisio, nije veća od snage elektriciteta koju proizvedu krila leptira mnogo jače od ujeda tigra. Uzbudljivo i teško, lepo i izazovno je bilo probijati se sa mojim kolegama kroz tekst, dramatizaciju Nebojše Bradića, ali smo zajedno izgradili našu priču“, rekao je glumac Marko Marković.

Pored Marka Markovića, u predstavi igraju: Miroslav Fabri, Jugoslav Krajnov, Mina Pavlica, Alisa Lacko, Višnja Obradović, Milan Kovačević, Sanja Ristić Krajnov, Aleksandar Gajin, Peđa Marjanović, Aleksandra Pleskonjić, Ivana Vukčević, Tijana Milovanov, Katarina Bradonjić, Miodrag Petrović, Dragan Kojić, Jovan Živanović, Stefan Beronja, Nevena Janković, Maksim Korontovski.

Scenograf je Miodrag Tabački, kostimografkinja Staša Jamušakov, dok muziku za predstavu komponuje Aleksandra Vrebalov. Scenski pokret radi Ista Stepanov. Dramaturg na predstavi je Aleksandar Milosavljević.

Predstava je rađena u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“.

Foto: V. Veličković


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
8
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
5
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
4
Zanimljivo
korisno korisno
3
korisno
okej okej
2
okej
divno divno
1
divno
Predivno Predivno
10
Predivno
Super Super
5
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.