Otkrivanje problema i pronalaženje rešenja u povezivanju Srba u dijaspori sa maticom – glavne su teme istraživanja pod nazivom “Teslin narod” o kojima će se govoriti na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji Tesline naučne fondacije (TNF), koja će se ove godine zbog aktuelne epidemiološke situacije održati onlajn, 13. februara 2021, sa početkom u 12 sati po američkom, odnosno 18 sati po srpskom vremenu.  

Link do konferencije.

U ime Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i u ime direktora Arnoa Gujona učesnike Konferencije će pozdraviti v.d. pomoćnika direktora Nikolina Milatović Popović.

Okosnica konferencije biće diskusija na temu kako poboljšati saradnju matice i dijaspore i to kroz analizu do sada prikupljenih odgovora na osnovu obrađenog dela upitnika istraživanja stavova naših sunarodnika u Srbiji, zemljama regiona, kao i širom  sveta, po pitanju saradnje matice i dijaspore, srpskog nacionalnog interesa i onoga što je potrebno da se saradnja svih Srba, ma gde živeli, unapredi.

Istraživanje koje je započeto 22. oktobra prošle godine okupilo je tim sociologa, psihologa i stručnjaka za komunikacije iz Srbije i Amerike na temu saradnje srpske dijaspore i matice. Oni su osmislili upitnike za naše ljude u dijaspori i Srbiji, koji treba da ukažu na stavove o društvu, politici, ekonomiji, kulturi…

Osnivač i predsednik TNF Nikola Lončar o istraživanju stavova pripadnika srpskog naroda i svih građana koji se tako osećaju, saradnje matice i dijaspore, srpskog nacionalnog interesa i onoga što je potrebno da se saradnja svih Srba sveta unapredi kaže:

“Misija  nas u dijaspori i naš osnovni cilj je da pokažemo koliko je veliki doprinos našeg naroda, ne samo u Americi nego širom sveta. Veoma je važno da osvestimo našu decu i unuke u tom nacionalnom domenu da budu ponosni što su pripadnici svog naroda i da kao takvi u najboljem interesu za našu zemlju predstavljaju Srbe u svetu, gde god da žive ili se zateknu.”

U okviru programa onlajn konferencije „Teslin narod“ pisutnima će se obratiti i Marko Lopušina, dugogodišnji novinar i publicista, jedan od autora platforme “Teslin narod”; Časlav Koprivica, srpski filozof i redovni profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, dobitnik nekoliko važnih nagrada, među kojima i Nagrada grada Beograda iz oblasti humanistike za knjigu Filosofija angažovanja  (2014); Jovan Filipović, redovni profesor na Fakultetu Organizacionih Nauka u Beogradu, bivši državni sekretar Ministarstva za dijasporu; Olgica Ravassi, profesor u SAD, koja će govoriti o važnosti lobiranja i  koordiniranja sa nacionalnim ciljevima dijaspore u inostranstvu; Oliver Subotić, sveštenik Srpske pravoslavne crkve; kao i mnogobrojni uvaženi akademici sa službom u Americi, predstavnici domaćih i inostranih  organizacija i udruženja koja se bave pitanjima saradnje i odnosa matice i dijaspore.

Osim njih, svi anketirani pojedinci u okviru panel diskusije moći će javno da debatuju i komentarišu svoje odgovore na postavljena pitanja iz ankete.

TNF iz Filadelfije veliku pažnju usmerava na mlade, talentovane ljude širom sveta u želji da prikaže svetu snagu i moć “Teslinog naroda”, ujedno spajajući sunarodnike u rasejanju sa maticom.

Teslina naučna Fondacija je neprofitna organizacija koja nema drugi interes osim da sprovede istraživanje stavova Srba u regionu i dijaspori, kako bi se njihov glas čuo, i kako bi se povezanost srpskog naroda širom sveta učvrstila i unapredila. Projekat “Teslin narod” je podržan od Uprave za dijasporu Srbije kao i od mnogih organizacija i pojedinaca širom sveta. Teslina naučna fondacija ne pripada nijednoj političkoj stranci niti zastupa bilo koju političku opciju. Isključivo radi na prepoznavanju postojećih problema i nalaženju rešenja svih građana naše države Srbije.

Izvor: PR služba TNF

Foto: Wikimedia Commons


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
2
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
9
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
9
Zanimljivo
korisno korisno
7
korisno
okej okej
9
okej
divno divno
5
divno
Predivno Predivno
4
Predivno
Super Super
9
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.