Prvu evropsku ekspediciju na Tjen Šen predvodio je Rus Petar Semjonov praćen Kozacima. Na svom putovanju otkrili su najveće planinsko jezero na svetu, specifično “vruće jezero” (Issyk Kul) koje se nikada ne smrzava.

Planinski masiv proteže se od Kine, Kazahstana, preko Kirgistana do Uzbekistana, zauzimajući površinu od preko 25.000 kilometara.

“Cveće je raslo tako blizu jedno do drugoga da smo svakim korakom poneki cvet zgazili”, zapisao je engleski pustolov Čarls Hauard Beri dok je 1913. godine prolazio šumom do planinskog masiva Tjen Šen u srednjoj Aziji.

Sa snežnih vrhova prostire se pejzaž koji obuhvata brze potoke, livade, duboke kanjone. Najviši vrh, Vrh Pobeda (Džengis Čokus) visok je oko 7.400 metara.

Kinezi su ove planine s pravom nazvali Rajske planine. U podnožju se čini da raste nebrojeno mnogo vrsta cveća svih boja, ruže, lale, ali i divlje voće i luk. 

Priredila: Miljana Miletić

Izvor: Sva čuda sveta

Foto: Wikimedia Commons/Chen Zhao


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
1
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
8
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
7
Zanimljivo
korisno korisno
6
korisno
okej okej
5
okej
divno divno
4
divno
Predivno Predivno
3
Predivno
Super Super
8
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.