Onlajn platforma „Na drugi pogled // Auf den zweiten Blick // At Second Glance” na kojoj je izloženo 10 radova vizuelnih umetnika i umetnica iz Srbije i 10 iz Austrije, u maju predstavlja video rad “Beč, beč” Tijane Petrović iz Srbije i print “Malo Morgen” austrijske autorke Pire Tin.

Video rad „Beč, Beč” prikazuje različite odnose prema Austriji i sopstvu. Dominantno mišljenje je mišljenje baba Milke, koja je bila u Beču i čiji su doživljaji ispreplitani sa idejom o idealnom Drugom. Druga mišljenja su prikazana kroz komentare baba Milene, koja nikada nije bila u Austriji, i kroz smeh ostalih ukućana koji slušaju baba Milku sa dozom opreza.

O nastanku svog rada Tijana Petrović je rekla: „Nastao je nekako organski, kroz razgovor sa mojim bakama, uz kafu i minimalne intervencije u obliku pitanja i nekih vodilja. Ovome su prethodile iscrpne priče sa ljudima iz moje okoline. Kao grupu ljudi, sa kojima sam želela da razgovaram o temi Austrije i njenih stanovnika, odabrala sam ljude iz mog sela. Razlog je taj što sam od njih takve priče uglavnom i čula, kao i to da ovi ljudi odlaze tamo kao radnici, u potrazi za boljim životom i ‘znaju’ Austriju iz nekog drugog ugla“.

Video rad „Beč, beč“ moguće je pogledati na onlajn platformi Na drugi pogled.

Rad „Malo morgen” austrijske umetnice Hane Primechofer, koja svoje stvaralaštvo predstavlja pod umetničkim pseudonimom Pira Tin, predstavlja sitoštampu na delovima austrijske mape i bavi se kulturnim preplitanjima Srbije i Austrije, koja postaju vidljiva kroz jezik.

Opisujući nastanak svog rada, Pira Tin je pojasnila: „Fraza malo morgen mi je privukla pažnju kao lingvistički remiks: reč „malo” je na srpskom, reč „morgen”, koja znači „sutra”, na nemačkom. Ove reči spojene čine govornu figuru koja označava da postoje vrlo male šanse da se nešto desi. U jednoj od mojih šetnji Beogradom, na deponiji sam pronašla zgužvanu mapu. Sa uzbuđenjem sam je podigla, očekujući da pronađem nešto egzotično. Ono što je usledilo delovalo je kao da se slučajnost našalila sa mnom – u pitanju je bila mapa Austrije. Kako prikladna površina da se na njoj odštampa „malo morgen”!”

Njen rad moguće je pogledati na platformi Na drugi pogled.

Dela ovih umetnica prethodno su izabrana na konkursu za radove koji ukazuju na načine na koje evropska društva posmatraju sebe i „druge”, kao i one koji referišu i prevazilaze klišee i predrasude koje Austrijanci i Srbi imaju jedni o drugima uprkos – ili upravo usled – bliskih istorijskih odnosa i isprepletenih istorija migracija.

Pokretanjem onlajn platforme obeležava se 20 godina od osnivanja Austrijskog kulturnog foruma Beograd i 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Austrije i Srbije. 

Tijana Petrović je trenutno na master studijama na smeru Novi Mediji na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Svoja umetnička pitanja situirala je u geopolitički, kritički institucionalni okvir kroz različite forme umetničkih izražavanja od performasa, video-performansa, video umetnosti, do tekstualne umetnosti i tekstualnih diskurzivnih praksi. Značajan segment njenog rada je usmeren ka aktivnom promišljanju savnemenih socijalnih i političkih problema, kako u Srbiji, tako i šire. Izlagala je svoje umetničke radove u umetničkim institucijama poput Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, KIBLA Multimedijalni centar u Mariboru, Bijenale savremene umetnosti u Pančevu itd.

Hana Primechofer koristi „Pira Tin” kao svoj pseudonim. Pira Tin je lutalica, istraživačica, posmatračica i sakupljačica. Voli efemerno, usputno, fragmente, improvizaciju i knjige. Pira Tin je takođe deo „System Jaquelinde”, koosnivačica nezavisnog izdavačkog kolektiva „MIAU Publishing” i grafička dizajnerka.

Nova onlajn platforma Austrijskog kulturnog foruma nastala je imajući u vidu trenutne neizvesne okolnosti, ali i mogućnosti koje se otvaraju sa novim vidovima umetničkog stvaranja i komunikacije. Zamišljena je kao izlagački prostor za tematski i kurirani umetnički sadržaj koji u inicijalnoj fazi čine radovi 10 vizuelnih umetnika/umetnica iz Srbije i 10 iz Austrije pristiglih na konkurs koji se za ovu priliku raspisuje. 

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
7
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
4
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
3
Zanimljivo
korisno korisno
2
korisno
okej okej
1
okej
divno divno
10
divno
Predivno Predivno
9
Predivno
Super Super
4
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.