Mikser Organizacija kao deo beogradskog tima evropskog Horizon 2020 projekta euPolis, sa ponosom najavljuje saradnju sa “Climathon Belgrade – ReMaking Tesla 2021. Ovogodišnji Climathon, kojim je Beograd već tradiconalno, deo najmasovnije kolektivne klimatske akcije u svetu, održava se 27. i 28. novembra 2021, u organizaciji udruženja KeOS, uz podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine, Privredne komore Srbije, Miksera, i niza partnera.

U fokusu ovogodišnjeg timskog rešavanja izazova grada Beograda ”Transformacija javnih prostora – iz sivog u zeleno. Podrška zajednice” biće dve euPolis pilot lokacije: Linearni park na Dorćolu i eksperimentalni plavo-zeleni park na Dunavskom keju na delu između Hotela Jugoslavija i Karađorđevog parka.

Događaj je online i otvoren za sve timove i pojedince – studente, aktiviste, preduzetnike, startape, biznis lidere, kreatore politike… bez obzira na nivo znanja. Takođe, svi zainteresovani prijavljivanjem će steći mogućnost da događaj prate onlajn.

Učesnici koji se registruju na www.bit.ly/clmtbgd rešavaju izazov. Za to će ih inspirisati i obučiti stručnjaci iz Holandije, Italije, Srbije, Bangladeša i Nigerije, kao i ekspertski tim euPolis projekta, na temu očuvanja životne sredine, urbanizma, (pejzažne) arhitekture, crowdsourcing-a i rada sa zajednicom. Razvijaće se i kolektivna inovativnost i kreativnost, kroz integraciju ovog dešavanja sa međunarodnim forumom za obrazovanje ReMaking Tesla, podržanim od strane Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Rad timova će biti podržan naprednim tehnologijama, poput domaćeg IT-sistema EcoColabo, za onlajn razvoj ideja, analizu izvodljivosti rešenja, te rad sa mentorima i Gradom u toku i nakon događaja.

Učešće je besplatno, takmičare čekaju sertifikati, a najbolja rešenja biće predstavljena na narednom Mikser Festivalu u maju 2022, gde će timovi imati priliku da se umreže sa međunarodnim ekspertima u srodnim temama. Njihova rešenja postaće deo priručnika za urbanističke prakse ostalih pilot gradova u projektu (uz Beograd, tu je danski Gladsaks, Lođ u Poljskoj i Pirej u Grčkoj), ali i uputstva za proces urbanog planiranja u gradovima širom sveta.

Takođe, pobednički timovi postaće beogradski euPolis partneri i time učesnici na svim lokalnim radionicama gde će moći svoja znanja, ideje i iskustva da implementiraju u inovativna, prirodom inspirisana rešenja u urbanim sredinama, što je vodeća filozofija euPolis projekta.

Projekat euPolis stremi da unapredi javno zdravlje i kvalitet života građana u urbanim sredinama kroz primenu prirodom inspirisanih rešenja, a kroz aktivno učešće građana i pristup “odozdo nagore” kojim se obezbeđuje da potrebe i želje građana budu implementirana u sve buduće procese odlučivanja o javnim prostorima.

Live Streaming događaja biće omogućen na Climathon Belgrade Facebook stranici. Za sva pitanja i pridruživanje organizaciji, možete se obratiti na mejl [email protected]

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
1
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
8
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
7
Zanimljivo
korisno korisno
6
korisno
okej okej
5
okej
divno divno
4
divno
Predivno Predivno
3
Predivno
Super Super
8
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.