Počela je treća nedelja Kaleidoskopa kulture. U nastavku vam pišemo šta sve zanimljivo možete posetiti do kraja ove nedelje u Novom Sadu i okolini.

Korzo

Drugi po redu Korzo zakazan je za subotu 14. septembar sa simboličnim početkom u 20.21 čas, kada će Bulevar Mihajla Pupina biti pretvoren u nekadašnja šetališta. Korzo ponovo oživljava duh prošlih vremena, približavajući klasičnu muziku svima, na nesvakidašnji način. Nastupiće Vojvođanski simfonijski orkestar, pijanistkinja Rita Kinka i violinista Robert Lakatoš.Kad zgrade zaplešu

Festival „Vremeplov“ i Novosadski strip vikend u Svilari

Deo ovogodišnjeg „Kaleidoskopa kulture“ je tradicionalna manifestacija 13. Novosadski strip vikendKulturna stanica Svilara će 13. septembra od 16 sati i 14. septembra od 12 časova pa sve do uveče biti prava riznica devete umetnosti. Ovogodišnji festival stavlja u fokus naše autore koji su imali zapažena izdanja u inostranstvu, ali i mlade umetnike, koji još uvek rade na svojoj afirmaciji. Planirani gosti strip – vikenda su Tjeri Žor, Alen Ćurin, Istok Sitar, Petar Meseldžija, Gradimir Smuđa i mnogi drugi.

Kulturna stanica Svilara biće lokacija i festivala „Vremeplov – festival animiranih sećanja“ 14. septembra od 11 časova. Publika će tokom celog dana imati priliku da se upozna sa Novim Sadom iz drugačijeg ugla, kroz izložbu pokretnih slika, animirane stare fotografije,  prikazivanje kratkih video-formi o gradu, snimanje posetilaca ispred specijalnog platna, zabavni sadržaj za decu, maskenbal. Festival se realizuje u saradnji Videomedeje i  „Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture“.

Svetski slikari i dela srpske vizuelne umetnice u kulturnih institucijama

Izložba čuvenog francuskog fotografa, Feliksa Nadara „Portret jednog vremena“ biće otvorena 13. septembra u 20 sati u Galeriji Matice srpske. Izložbu čine fotografije najznačajnijih ličnosti iz sveta francuske i evropske  kulture i umetnosti iz 19. veka – Bodler, Mane, Vern, Igo, Bernar… Izložbu realizuju Francuski institut, Galerija Matice srpske, Nacionalna galerija za fotografiju iz Pariza i „Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture”.

Izložba „Tapiserije Milice Zorić: sinteza nasleđa i modernizma“ biće otvorena 12. septembra u 20 sati u Spomen – zbirci Pavla Beljanskog, a čini je 28 tapiserija, nastalih u periodu od 1959. do 1971. godine i fotografije i dokumenta koji će prvi put biti pred publikom. Ideja je da se na adekvatan način vrednuje doprinos vizuelne umetnice Milice Zorić u modernoj umetnosti, kao i da se naglasi značaj dva legata – Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Legata Rodoljuba Čolakovića i Milice Zorić u Muzeju Semberije u Bijeljini sa kojima je, u okviru ove izložbe, ostvarena saradnja.

Foto: Novi Sad 2021


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
5
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
2
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
1
Zanimljivo
korisno korisno
10
korisno
okej okej
9
okej
divno divno
8
divno
Predivno Predivno
7
Predivno
Super Super
2
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.