July 22, 2021

Treći Ilustrofest na Kalemegdanu od 22. do 25. jula

Treći Ilustrofest održaće se na Kalemegdanu, kod Paviljona Cvjeta Zuzorić od 22. do 25. jula.

Na konkurs za učešće na trećem Ilustrofestu – jedinstvenom festivalu ilustracije u zemlji i regionu prijavilo se 350 autora iz 30 zemalja sveta! Ovo je rekordan broj prijava prema broju zainteresovanih umetnika iz celog sveta kao i prema broju prijavljenih radova (preko 3 000).

Stručni žiri koji su ove godine činili uglavnom laureati prošlogodišnjeg Ilustrofesta: Miloš Desko Ćosović (prošlogodišnji dobitnik Grand Prix –a) iz Srbije, nagrađene ilustratorke iz Slovenije Tamara Rimele i Brigita Klajnšek, Nebojša Cvetković (srpski ilustrator iz Hrvatske) i Ivana Simić, urednik ilustrovanih edicija za decu (DexyCo izdavaštvo) imali su odgovoran zadatak da izvrše selekciju najboljih ilustracija u svih pet festivalskih kategorija: ilustracije u knjigama, ilustracije u magazinima (štampanim i on-line izdanjima), ilustracije u dizajnu i advertising industriji, lični projekti i ilustracije za društveno-odgovorne projekte.

Stručni žiri odabrao je 114 autora iz 23 zemlje koji su prošli selekciju i čiji radovi će se naći na velikoj međunarodnoj izložbi najboljih ilustratora i ilustracija koja će biti otvorena 22. jula u 20 časova na Kalemegdanu na platou ispred Paviljona Cvjeta Zuzorić.

Selekciju su prošli najbolji ilustratori iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Rumunije, Italije, Španije, Nemačke, Poljske, Ukraine, Moldavije, Rusije, Irana, , Kazahstana, Turske, Egipta, Sjedinjenih Američkih Država, Kolumbije , Kanade, Kube i Brazila!

Na svečanom otvaranju Festivala 22. jula u 20 časova biće dodeljene nagrade najboljim ilustratorima u svih pet festivalskih kategorija kao i nagrada Grand Prix za najboljeg ilustratora iz ovogodišnje izuzetno bogate selekcije! U čast pobednika, biće upriličen i prigodan party uz muziku DJ Nadežde Dimitrijević.

Pored velike međunarodne izložbe najboljih ilustracija, kao i svake godine i ove godine biće organizovan Bazar ilustracije. Mladi umetnici zahvaljujući JKP Beogradska tvrdjava i JKP Gradske Pijace dobijaju priliku da besplatno izlažu i prodaju svoje ilustracije ali i ilustrovane predmete (nakit, torbe, majice, posuđe, rokovnici, plakati…). Bazar ilustracije traje od 19 do 22 časa.

Za vikend (24. i 25. jula, od 19h do 22h) u sklopu pratećeg programa Festivala biće organizovane besplatne dečije radionice crtanja zahvaljujući generalnom pokrovitelju Festivala Banci Poštanska Štedionica. U okviru pratećeg programa biće predstavljene i dve ilustrovane knjige za decu (izdavač DexyCo) uz interaktivne radionice crtanja sa mladim ilustratorima.

Festival se zatvara 25. jula u 20 časova, izložbom najboljih ilustracija pristiglih na konkurs Banke Poštanska Štedionica i Ilustrofesta na temu “Više dece, više radosti“.

Foto: Promo