Treći Ilustrofest održaće se na Kalemegdanu, kod Paviljona Cvjeta Zuzorić od 22. do 25. jula.

Na konkurs za učešće na trećem Ilustrofestu – jedinstvenom festivalu ilustracije u zemlji i regionu prijavilo se 350 autora iz 30 zemalja sveta! Ovo je rekordan broj prijava prema broju zainteresovanih umetnika iz celog sveta kao i prema broju prijavljenih radova (preko 3 000).

Stručni žiri koji su ove godine činili uglavnom laureati prošlogodišnjeg Ilustrofesta: Miloš Desko Ćosović (prošlogodišnji dobitnik Grand Prix –a) iz Srbije, nagrađene ilustratorke iz Slovenije Tamara Rimele i Brigita Klajnšek, Nebojša Cvetković (srpski ilustrator iz Hrvatske) i Ivana Simić, urednik ilustrovanih edicija za decu (DexyCo izdavaštvo) imali su odgovoran zadatak da izvrše selekciju najboljih ilustracija u svih pet festivalskih kategorija: ilustracije u knjigama, ilustracije u magazinima (štampanim i on-line izdanjima), ilustracije u dizajnu i advertising industriji, lični projekti i ilustracije za društveno-odgovorne projekte.

Stručni žiri odabrao je 114 autora iz 23 zemlje koji su prošli selekciju i čiji radovi će se naći na velikoj međunarodnoj izložbi najboljih ilustratora i ilustracija koja će biti otvorena 22. jula u 20 časova na Kalemegdanu na platou ispred Paviljona Cvjeta Zuzorić.

Selekciju su prošli najbolji ilustratori iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Rumunije, Italije, Španije, Nemačke, Poljske, Ukraine, Moldavije, Rusije, Irana, , Kazahstana, Turske, Egipta, Sjedinjenih Američkih Država, Kolumbije , Kanade, Kube i Brazila!

Na svečanom otvaranju Festivala 22. jula u 20 časova biće dodeljene nagrade najboljim ilustratorima u svih pet festivalskih kategorija kao i nagrada Grand Prix za najboljeg ilustratora iz ovogodišnje izuzetno bogate selekcije! U čast pobednika, biće upriličen i prigodan party uz muziku DJ Nadežde Dimitrijević.

Pored velike međunarodne izložbe najboljih ilustracija, kao i svake godine i ove godine biće organizovan Bazar ilustracije. Mladi umetnici zahvaljujući JKP Beogradska tvrdjava i JKP Gradske Pijace dobijaju priliku da besplatno izlažu i prodaju svoje ilustracije ali i ilustrovane predmete (nakit, torbe, majice, posuđe, rokovnici, plakati…). Bazar ilustracije traje od 19 do 22 časa.

Za vikend (24. i 25. jula, od 19h do 22h) u sklopu pratećeg programa Festivala biće organizovane besplatne dečije radionice crtanja zahvaljujući generalnom pokrovitelju Festivala Banci Poštanska Štedionica. U okviru pratećeg programa biće predstavljene i dve ilustrovane knjige za decu (izdavač DexyCo) uz interaktivne radionice crtanja sa mladim ilustratorima.

Festival se zatvara 25. jula u 20 časova, izložbom najboljih ilustracija pristiglih na konkurs Banke Poštanska Štedionica i Ilustrofesta na temu “Više dece, više radosti“.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
1
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
8
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
7
Zanimljivo
korisno korisno
6
korisno
okej okej
5
okej
divno divno
4
divno
Predivno Predivno
4
Predivno
Super Super
8
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.