Treće izdanje festivala PIANO CITY NOVI SAD pod sloganom ”Bojimo zvuk grada” održava se od 5. do 8. septembra u Novom Sadu. Preko 60 pijanista prodefilovaće Novim Sadom u četiri dana festivala. U programu će se naći koncerti kako profesionalnih pijanista, studenata, učenika srednjih i nižih muzičkih škola, tako i amatera entuzijasta, uz zastupljenost različitih žanrova.

Sa idejom da klavirska muzika treba da bude dostupna svima i da gotovo svaki gradski prostor može da postane koncertni podijum, Piano City ove godine nudi nekoliko tematskih celina: Piano heart (humanitarni koncerti), On stage sessions (originalna muzika, klasika, džez, moderni autori), Open air studio (koncert na platou Rektorata), Green oasis (koncerti u prirodi), Stage with a view (koncerti u holu rektorata) i vertikalni koncert (Trg slobode i Zmaj Jovina). 

Programi za decu, koncerti autorske, klasične i džez muzike činiće “saundtrek” grada tokom četiri dana. Kao i do sad, zvuci klavira iznenadiće Novosađane na mestima gde ih najmanje očekuju i pozvati ih u otkrivanje novih bajkovitih kutaka u gradu, ne zaobilazeći ni uobičajene koncertne dvorane poput Sinagoge i Gradske kuće (pored pomenutih, neke od lokacija na kojima će se Piano City 2019. održati su i Galerija Matice Srpske, Dunavska saletla, Futoški park, Institut u Kamenici, škola Milan Petrović, Loquela škola engleskog jezika…).

Posebnost PIANO CITY® koncepta su kućni koncerti u domovima Novosađana koji će nastupiti u svom stanu ili ugostiti nekog od pijanista, a kojih će ove godine biti tri.

Svi pijanisti i muzički prostori su podjednako važni za održavanje i autentičnost trećeg Piano City-ja.

Umetnici koji nastupaju već dugi niz godina imaju impresivne karijere, u zemlji i inostranstvu. Neki od njih su: Majamisty TriO, Kosta Jevtić, Marko Pejčić, Michael Essl, Fabrizio Grecchi, Jelena Simonović Kovačević, Klavirski duo Elena Šever i Jelena Minić, Arsen Čarkić, Jelena Bajić, Nataša Penezić.

Piano City se održava po licenci pijaniste Andreasa Kerna kojije 2010. godine pokrenuo festival u Berlinu. U narednim godinama počeo je da osvaja Italiju. Novi Sad je postao četvrti u nizu Piano City gradova: Berlin, Milano, Napulj, Novi Sad, Trst, Palermo, Pordenone.

Svi sadržaji festivala su besplatni.


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
6
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
3
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
2
Zanimljivo
korisno korisno
1
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
9
divno
Predivno Predivno
8
Predivno
Super Super
3
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.