U aprilu mesecu će se održati tri koncerta u okviru ciklusa Koncerti u Galeriji različitih zanimljivih koncepcija, u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, sa početkom u 20 časova.

BLISS

Prvi ponedeljak u aprilu je prilika da ugostimo mlade muzičarke, članice dua BLISSviolinistkinju Bojanu Đolović i pijanistkinju Milicu Predolac.

Trenutno završavaju specijalističke studije kamerne muzike na Akademiji Scuola di Musica di Fiesole u Firenci, koja je u fokusu njihovog profesionalnog rada. Ansambl BLISS je i pokretač festivala kamerne muzike koji je prvi put održan u Nišu, a potom i u Gornjem Milanovcu.

U Beogradu će izvesti program koji čine dela Arva Perta, Peterisa Vasksa i Maksa Rihtera. Odabrale su kamernu muziku koju odlikuje jasnoća izraza, jednostavnost i prijemčivost, ali koja od izvođača zahteva izuzetnu osetljivost i ekspresivnost, a od slušaoca punu koncentraciju i otvorenost.

Maja Grinal

Sledećeg ponedeljka, 12. aprila, multimedijalna autorka i pijanistkinja Maja Grinal, predstaviće svoj projekat Survivers u kome se bavi „problemima deteta u disfunkcionalnoj porodici, njegovim herojskim preživljavanjem i transformacijom iskustva od sputanosti do slobode“.

Muzičku osnovu za ovu dramu čine dela Dmitrija Šostakoviča (tri segmenta iz opera Ledi Magbet Mcenskog okruga aranžiranog za klavir, K. Maganini) kao i dve autorske kompozicije Maje Grinalt i Dejana Škopelje. Saradnici na ovom projektu su Spomenka Milić, Dejan Škopelja, Biljana Milin i Ljiljana Jakšić.

Jubilej Odabranih za odabrane

Poslednji koncert zakazan je za ponedeljak 26. april i prilika je da se proslavi jubilej – 20 godina od prvog koncerta pod nazivom Odabrani za odabrane koji je održan 10. februara 2001. u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda.

Kao mala institucija Odabrani su uspeli da se održe i aktivno funkcionišu već 20 godina. Pod ovim imenom je nastupilo preko sto mladih muzičara – pijanista, solo pevača, gudača. Osnivač i selektor programa Odabranih je pijanista, samostalni umetnički saradnik na Katedri za solo pevanje FMU, Vladimir Stojnić.

Kulturni događaji se održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, a broj mesta za publiku u Galeriji Artget ograničen. Zato je obavezno da svoje mesto rezervišete prijavom (naglasiti za koji koncert) na e-mail adresu [email protected] ili telefonom na 011 2622 058. Prijavljivanje je moguće do dana koncerta u 12 sati ili dok se mesta ne popune. Početak koncerata zakazan je za 20 časova. 

Za sve one koji ne budu u mogućnosti da prisustvuje događaju, snimak dela koncerta će biti objavljen na YouTube kanalu Kulturnog centra Beograda nekoliko dana nakon koncerta.

Foto: BLISS, Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
9
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
6
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
5
Zanimljivo
korisno korisno
4
korisno
okej okej
3
okej
divno divno
2
divno
Predivno Predivno
1
Predivno
Super Super
6
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.